Click Me

Falling leaves

Annyeong

Hello Chingoo~welcome to my blog~happy reading~

Pengumuman

Cakap Sambil Senyum

mitsu sayang semua yang sudi membaca blog ni..kita kawan sampai mati =_="

Total Pageviews

Likes

nuffnang2

Wednesday, 31 December 2014

kembali

Asalamualikum...

Jawab la syg...berdosa x jawab salam tu
dah makan?...awal aku bangun hari ini memandangkan tahun baru kena la ada semangat baru...konon

Bangun awal walaupun semalam balik lewat duduk la kat pak somet dengan kawan dan adik...nak sambung tido sedap hujan hujan ni tapi niat tu tolak tepi byk benda kena double check nk di bawa pegi nanti..semalam boy night out ok xda perempuan la...selalu memang macam tu la rutin kalau keluar duduk minum sembang and my fav teh o peng with No Sugar...

x nak la cerita pasal 2014 bla bla bla...tahun 2015 I hope will be better but aku tetap aku...sama je xda yang berubah mungkin cuma stail rambut haha...muka xyah cakap la naik umur makin tua...tapi aku suka merasa diri masih muda...alahai x sedar diri

Pagi pagi aku dah bagi makan kat kesayangan buah hati aku si jiyo n leo...kucing ni la pengubat rindu aku...hari ni aku last sediakan makanan ntuk korang sebab petang ni aku dh flight ke KL dah...will leaving my hometown for a year. (I miss my cat) wuhuhu

Ni pun tgh duduk merenung dinding dan cuba ingat password bagasi aku..apa masalah la beg tu...semua dah pack tunggu nk letak masuk dalam kereta ja lagi...

oh ya semalam masa aku nak pegi print boarding pass kat kiosk MAS tu tayar kereta aku pecah ditengah jalan...nasib xda apa berlaku..

dugaan 2014

So sekarang tgh amik mood duduk lama lama dalam bilik perati ja setiap inci persegi ruang bilik mungkin sbelum ada rasa kerinduan mungkin akan muncul rasa tu bila kaki jejak ke tempat orang...

Bumi kenyalang yang ku sayang dan cintai...
ku tinggalkan kau dengan cinta dan kenangan kita
semoga bertemu kembali

p/s: nasibla ada tab ni tu pun basic internet digi TT_TT tu ntuk internet...celcom masih guna lagi






Saturday, 27 December 2014

kekok

Henpon rosak tau tau hujung tahun mula la semua benda nak rosak..
Bukan la bermaksud x dapat berenggang dengan henpon tapi tu je entertainment aku ada...nak dating jauh sekali la..

Harta benda ni kalau ada perasaan n pandai cakap memang aku lecture satu satu....ingat aku ni kaya sangat ke nk baiki korang semua...

nasib laptop dh ok tu pn kawan yg tolong atur...price dia kaw kaw dia kasi diskaun...

Ni pun try try update blog guna tab...ahhh xda beza sgt pun sama je la...payah la duk lama depan laptop nk updated...ni tgh duduk dalam kereta tggu traffic light ditambah jalan jammed hujan hujan ni sempat aku mencoret kat sini..flexible kn? best x?

eh lupa pulak aku drive lah tapi pandai pandai la kalau leka kiss bontot keta orang pulak...duit jugak!!! 

dulu guna hp boleh je aku nk reply wassap kawan2 pastu komen moment wechat diorg masa drive sekarang guna tab besar kot nk guna satu tgn nak pegang habis tu stering siapa nk kawal...

Aku pn x lama lagi tinggalkan bumi kenyalang ni...berkorban untuk masa depan sendiri untuk membahagiakan keluarga aku masih berusaha dan aku hampir berjaya...setahun tu x la lama,.,xda la nk kawin masa terdekat ni...jauh sekali nak berteman mesra...biar aku otak ringan tiada beban...nanti jumpa kawan2 buat plan kita jelajah benua yang ada di dunia ni...Insyallah berkat usaha dan doa itu rezeki yang Allah kurnia...

Alhamdulillah...syukur tapi aku masih juga rasa kekok

p/s : memang benar apabila kita memaafkan org dan memaafkan diri sendiri memang menjanjikan satu kebahagian dan kelapangan dada




Sunday, 26 October 2014

Terkandas

Aku masih "stuck" dengan dua movie ni

1. The Notebook
2. The Great Gatsby

Entah...sebab aku macam rasa terlalu dekat dengan watak dalam cerita tu...tapi memnag pun xda kaitan dengan kisah aku cuma aku menganggumi ketabahan watak tu dan kesetiaan mereka dalam menempuh segala dugaan yang ada. Jiwa mereka tidaklah serapuh seperti hubungan biasa biasa yang kita nampak sekarang. Kalau adengan yang x menyenangkan jangan la di contohi sila tapis sendiri. ehemmmm...batuk..maaf!!

Bukan mahu mengecam atau menyindir pada pasangan yang sedang bercinta sekarang tapi cuma sebagai peringatan pada diri sendiri juga. Dimana disaat diduga dan dilanda masalah dan kesempitan yang amat menyukarkan disitu kita boleh nampak siapa dan dimana masa depan kita berada. 

Dalam menngawal emosi dan amarah, kata kata yang kurang enak pasti terluah dek kerana tidak tertahan rasa dan disitu mula kita mula tersedar dan mengenang kembali tujuan dan mengapa adanya wujud sesuatu perhubungan itu. Yang pasti kebanyakkan nya nafsu semata dan mungkin segelintir sahaja kecelaruan minda kerana hendak lari dari hubungan yang lalu sehingga berpendapat dengan jatuh cinta pada yang baru boleh membuatkan diri rasa boleh melupakan kisah lampau. Tetapi hakikatnya jiwa masih goyah.

Aku juga bukanlah sesempurna yang ada di luar sana disebabkan aku tahu kemampuan aku ditahap mana aku cuba untuk bahagia. Mungkin bahagia yanga ku cari selama ini bukan bersama tapi untuk memilih jalan dua hala berbanding jalan sehala yang di impikan bersama angan angan dan cita cita ketika seronok bersama tanpa akal yang waras ketika ia tercipta. Pelajarannya dari kisah ini berhati hati berkata kata.

Benar kata kata pujangga jangan cuba menahan sesuatu yang bukan milik kita. Lepaskan dengan rela bila kita tahu hakikat dia bukan milik kita. Dia berhak memilih bagaimana kebahagiannya sendiri dan mendapatkan seseorang yang lebih baik diluar sana. Tiada kesalahan pun perbuatan itu, kerana itu lumrah seorang wanita. Kata kata ini mungkin agak terlalu tersurat dan tiada yang tersirat untuk kekasih lama tapi ini adalah hakikat yang perlu kita akui sejak dulu lagi. Semenjak tiada perang status dan perang laman sosial keadaan bagi aku sungguh normal berbanding dulu. Ahamdulillah.

Mungkin masih ada yang meragui kami masih berhubung dalam diam tapi itu tidak pernah terjadi kerana aku dan dia tidak simpan nombor masing masing. Laman sosial pun masing masing block sesama sendiri itu pun diatas persetujuan dua pihak agar tidak rasa tersinggung perkara perkara yang mendatang. Ibarat lenyap dari dunia. Sekalipun ia terjadi, kepada pemerhati jangan membuat spekulasi kerana ia boleh menimbulkan rasa kurang senang pada dua pihak. Tiada sisa dendam antara kami dan semuanya sudah selesai sekian lama. Dia bahagia bersama pasangannya iaitu kekasih barunya dan aku juga sama bahagia dengan kedegilan untuk tidak mahu bercinta untuk kali ketiga. Ini bukan status menjaja tapi ini kebenarannya.

Soal silaturahin aku dengan keluarga dia aku serahkan pada Allah memberikan aku petunjuk dan tidak mustahil satu hari nanti aku mengundur diri dari mereka tapi tidak bermaksud aku membuang mereka dalam hidup aku. Kerana aku masih waras dalam menghargai budi dan bakti mereka terhadap aku. Sudah aku anggap seperti keluarga sendiri. Tidak menjadi kesalahan bukan?

Sudah sekian lama aku lupa bagaimana rasa dicintai dan mencintai oleh insan bergelar manusia. Ya benar, terbiasa menidakkan perasaan sendiri sejak zaman sekolah menengah lagi. Mungkin aku lebih selamat begini daripada akan menyakiti hati seseorang lagi dan hati diri sendiri. Sunyi? Ya....aku memerlukan kawan dan sahabat yang hebat untuk memecahkan kesunyian itu. Terima Kasih kerana memahami.

Aku berdoa dia bahagia dengan pilihannya.
Tiada wujud istilah lepas tangan segala kerana ia tidak seperti yang disangka dan jangka. Jika kita tidak belajar menamatkan sesuatu perkara, kita tidak akan mampu memulakan sesuatu yang baru.

Jadi pesan aku kepada kawan dan sahabat, disaat jiwa terasa sempit, jangan lupa untuk berdoa dan terus berdoa
supaya terbuka jalan bercahaya dalam redha-NYA
agar tidak terkandas.

by: azizianuar

Saturday, 23 August 2014

Kekuatan

mungkin segenap rasa yang ada
atau seluruh lingkungan yang ada
tidak mungkin akan akan terbela
dengan kata kata manis bicara
seikhlas kata juga punya racun dan bisa

seperti menanam jarum di dalam daging sendiri
tanpa belas kasihan dari si perlaku
untuk apa berdusta sengketa
jika ianya hanya akan menghancurkan dua pihak
cukuplah dengan segala memori lama
cukuplah dengan apa yang tercipta

kerana dengan sedikit cahaya juga mampu bersinar
walaupun dalam kegelapan yang paling dalam sekalipun
usai dan urai semuanya
berkecailah aman damai tanpa jejak dunia
berdoa untuk semua
berbahagia untuk semua
kerana tiada yang lebih mengembirakan
apabila mereka teguh dan tegar

sisip sedikit doa
untuk insan di luar sana
dengan baik niat dan doa
itu jadi satu pemangkin
menjadi semangat untuk terus menatap hari
dalam setiap kehidupan dan hela nafas
baliklah ke pangkal jalan
semoga temui keberkatan dalam kehidupan
kerana itu satu kekuatan


by: azizianuar


Tuesday, 1 July 2014

Bayangan

Bila ku kennag ku renung gambar wajahmu
Kisah yang lalu tak akan berulang lagi
Lupakan saja cerita lama
Usah dirayu pada yang tak sudi

Janganlah dinanti pada yang telah pergi
Hanya luka lama kan berdarah kembali
Kini kecewa tidak terkata
Mengapakah itu disebut lagi

Apalah yang hendak dikata
Sudah suratan takdir menentukan
Inilah ragam manusia
Manis di bibir pandai bermain lidah

Berputar putar membelitkan kata kata
Hanya linangan airmata kan menitis
Pada banyangan di angin lalu
Membisikkan kata rindu bayangan

Monday, 30 June 2014

Perkongsian


p/s: Selamat Menunaikan ibadah puasa kepada seluruh umat Islam...


Thursday, 19 June 2014

Emptiness

Again
I am  a free man now
I have broken up long time ago
when I was your man, you should have been better to me
why didn't I know that I could be this amazing
I am really good now

Are you lonely now?
where did all those many men go?
The person in you fantasy that you've dreamed of
who is it other than me
and better than me

Since it has come to this
unleash those freedoms
living without you
the room grows bigger
I have more friend now
I play like crazy
Till the late nights and yet there isnt enough time

Look, I am OK even with just myself
It must be shy
I am starting to regret now
When I become regretful
I would think of doing better
I should do so
Yet those childish words
the boat has already taken off and found another boat

Free and now girl
Go free
live your life
I don't think I want you back
When you here, its tiring
When you're not, the sense of emptiness

by: azizianuar


Wednesday, 18 June 2014

Menunggu Karma

Aku yang terusir
jauh dari kamu
cinta dan harapan
dibunuh dan mati
bangkit dan terbunuh lagi

Aku yang mengemis
mengais cintamu
seperti pengemis
aku yang dibunag dari relung tangan orang yang ku cinta
Oh Tuhan ampunilah dosa
dendam aku padanya
menunggu karma
aku menunggu karma

Dengar dan ingatlah
saat aku bangkit dari kesedihan
engkau kan berlutut
memohon diriku
memohon ampunan dari diriku

Oh tuhan ampunilah aku
niat buruk di doa
aku hanya inginkan
dia merasakan getir cinta ku
menunggu karma
aku menunggu karma

p/s: Ini lagu single terbaru dari NIDJI...aku suka lirik lagu ni...senyum :)



Diuji

Telah ku hebahkan
rinduku yang lesu ini
tertutup mastuli
namun mustika
cintaku terus membara

Walaupun tengelam
cinta yang dalam membeku
diselendang arus
namun mutiara
rinduku masih menyala

Biarkan tidak terlintas
hasrat cinta tertutup ini
untuk sorak dan isytihar di hatimu
mungkin kerinduan
belum kau peduli
haruskah diuji

Namun terkandas
hasrat rindu tenggelam sepi
mengumum dan merayu terhadapmu
bukti kerinduan
masihkah kau sangsi
perlukah diuji?

Tuesday, 17 June 2014

Me

I wish the couple on the corner would just get a room
Seems like everyone around me's on their honeymoon
I'd love to take a pin to a heart-shaped balloon
Everybody's got somebody but me

Well I don't know how I landed on this movie set
Its like a casting call for "Romeo and Juliet"
I never would have noticed if we'd never met
But everybody's got somebody but me

I hear loves song playing on the radio
Sitting here lonely at a table for two
watching lovers being lovers in the corner booth
seems like even cupid don't know what to do
Everybody, got somebody
Oh everybody, everybody, everybody but not me

Monday, 16 June 2014

Musibah

Murah murah murah
wahai wanita jangan kau perdagangkan maruah
jangan relakan saja hingga kau dianggap mudah
pada insan yang kau anggap bertuah
Ingat di atas sana ada Allah
yang cukup arif dengan masalah
seorang yang bergelar muslimah

Cuba dan usaha berubah
cuba perindah
bukan sekadar menutup aurah
tapi lengkapkan dengan sikap dan langkah
dengan tutur yang lemah
dan juga hati yang permurah

Mungkin disatu detik kau rasa lemah
kadang meruap rasa marah
dalam menghadapi dugaan yang semakin bertambah
namun berdoalah agar semakin tabah
dalam menjalani liku liku musibah

Wanita itu sifatnya pemurah
imannya senipis bawang merah
mudah terjatuh dan tergugah
dengan kata kata si penyair indah
jangan sampai lalai dan rebah
dalam dakapan manusia pemusnah
yang suka  meratah
sekujur tubuh muslimah

usahlah bermegah
dengan nikmat yang Allah limpah
berpesan pesanlah
agar diredhai Allah

by: azizianuar

Thursday, 12 June 2014

Worldcupselfie

Before kick start, let me take a selfie...


p/s: mengantuknya...demam bola bermula...

by: azizianuar

Happy Ending

Time, well it passes by so fast,
we must make each moment last
And treasure each and every feeling

Friend, are what make it all worthwhile,
Just try and show a little style,
And life can put a smile on your face.

Don't ever give up on your dreams,
As hard as things may seem,
We can win through in the end,
Believe me

Fear and illusions,
The die may be cast,
But things can still change,
the future at last

Can be held in our hands,
And out of the blue,
With friends at our side,
Happy ending?
come true

by: azizianuar

Tuesday, 10 June 2014

Selamat Hari Jadi

Di usia ini
aku tertanya
apa aku sumbangkan pada dunia
apa yang aku sumbangkan pada agama
apa yang aku sumbangkan pada masyarakat
apa yang aku sumbangkan pada keluarga
apa yang aku sumbangkan pada sahabat
dan apa yang penting apa yang aku sumbangkan pada diri sendiri

Selamat hari jadi kepada diri saya sendiri


by: azizianuar

Bertemu

Andai engkau tahu bertapa ku mencinta
Selalu menjadikanmu isi dalam doaku
Ku tahu tak mudah menjadi yang kau pinta
ku pasrahkan hatiku
takdir kan menjawabnya

Jika aku bukan jalanmu
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
ku kan memilikimu
jodoh pasti bertemu

p/s: lagu ini di tuju kan khas kepada jodoh ku di luar sana...walaupun belum pernah bersua muka mungkin satu hari nanti itu pasti...jodohku masih misteri dan aku tertanya tanya bagaimana rupa jodohku nanti..lirik dari lagu Afgan - Jodoh pasti bertemu

by: azizianuar

Mihrab

Demi cinta ku pergi
tinggalkanmu relakanmu
untuk cinta tak pernah
ku sesali saat ini
ku alami ku lewati

Suatu saat ku kan kembali
sungguh sebelum aku mati
dalam mihrab cinta ku berdoa semoga

Suatu hari kau kan mengerti
siapa yang paling mencintai
dalam mihrab cinta ku berdoa pada-NYA

Kerana cinta ku ikhlaskan
segalanya kepada-NYA

p/s: suka sangat dengan lagu ni...Afgan - Dalam Mihrab Cinta

by: azizianuar

Monday, 9 June 2014

Senyum

Dia mungkin tidak tahu
yang mereka sebenarnya tahu

Dia juga tidak tahu tahap syaitan dalam diri
walaupun cuba menjadi malaikat diri sendiri

Dia boleh menipu kebenaran
tapi tidak dapat menyembunyikannya

Dia boleh menunding jari
tapi empat jari tunjuk sendiri

Dia boleh bermain kata
tapi tidak boleh ubah fakta

Dia cuba menjadi mangsa
hakikatnya dia pemangsa

Mungkin di lihat merana luarannya
tertipu manusia ketawa hatinya

Aku melihat
Aku mendengar
Aku juga ada bukti dan saksi

senyum

klik sini
Wanita Malaysia paling ramai curang

by : azizianuar

Thursday, 5 June 2014

Sebab


kau break dengan aku sebab dulu aku nerd...kau pasti?

by: azizianuar

Pasti

Bersikap matang
Bicaraku tidak ada lagi dirimu
semua tentang diriku sayang
Bukan lagi tentang dirimu
Bukan untukmu lagi
Hapus segala keraguan itu
Tiada lagi untuk dikenang
usah dibuka ruang
pada insan lama kau buang

Harap pesananku jelas
Aku berdosa diatas nama cinta
Pada insan yang merasa dirinya terluka
Percayalah pada kata
ada insan lain diluar sana
layak untuk kau cinta
pasti

by: azizianuaar

Lesson

A wise man sat in the audience and cracked joke.
Everybody laugh like crazy.
After the moment he cracked the same joke again and again.
When there is no laughter in the crowd he smile
and said
" You cant laugh the same joke again and again
but why do you keep crying over the same thing over and over again? "

Tuesday, 3 June 2014

Syurga

Rindu menongkat dada
Pada suatu yang telah tiada
Hendak di sesali kenapa pula
Sudah takdir maha pencipta

Duka dan luka pernah merobek jiwa
Yang dulu di belai rasa cinta
Namun kian lama makin pudar
Dek kerana semalaman dalam gusar

Cinta pada manusia itu sementara
Cinta ilahi kekal selamanya
untuk apa dikejar seorang manusia
pada hayatnya sejengkal sahaja
Abadikan cinta pada maha pencipta
kekal ke syurga

by: kesayanganku a.k.a Azizi

p/s: Salam subuh

Sunday, 1 June 2014

Bertentangan

Bicaranya tentang jujur
namun tidak melakukannya

Bicacaranya tentang setia
namun mudahnya mendua

Bicaranya tentang bahagia
namun masih memilih sengsara

Bicaranya tentang agama
namun masih jua ingkar pada tuhan nya

Bicaranya tentang cinta
namun tidak mengerti maksudnya

Bicaranya tentang dunia
namun lupa pada akhiratnya

by: azizianuar

Istimewa

Hey June,

Indah? ( Bukan Indah water ya kengkawan ) 
buruk perangai kau fikir busuk je ea puiiiikkkk....hahaha

Tentu sekali sejak akhir akhir ini aku jarang mencoret isi hati... Usah di tanya kenapa? Ini bukan sesi persekolahan antara murid dan guru...ok...haha

Bahagia? 
Kenapa tidak, perlukah kita berduka dan membazirkan setiap hela nafas kurniaan tuhan dan peluang di hidupkan kembali selepas melelapkan mata di malam hari? Tentu sekali tidak.


Seronok? 
Tidak dinafikan juga, ia seperti orang mengantuk di sorongkan bantal...yang di tunggu sudah tiba cuma menunggu hari sahaja di lafazkan dan disambut saja
Yalah kan hari untuk aku sorang je

Harmoni?
Itu yang mewarnai segala kehidupan aku di dunia...mak aiii, sapa main lagu jiwang masa aku menaip ni woii...ahh ini bukan kisah hati dan perasaan lah...bajet berlatar belakang lagu jiwang la pulak masa tekan tekan keyboard ni...
fuhhh...fuhhh...g main jauh dari perasaan hamba haha

Ok lah, tadi terbaca artikel punca tangan kebas sebab terlalu kerap penggunnan tangan...Awas blogger sekalian alam semesta..So stop je la setakat ni...hmmm...nk bagitau sebenarnya....nak cakapppp...Heyyyy June kita berjumpa lagi setelah sekian lamanya kn...bulan kelahiran hamba !!!



by: kesayanganku

p/s: Azizi bermaksud kesayanganku

Wednesday, 28 May 2014

Sunday Trip

Throwback Sunday----------Sunday selfie


Wednesday, 21 May 2014

Dia

Dulu aku boleh duduk berjam jam
memikirkan tentang satu hal
CINTA....
sekarang tidak ada lagi yang aku rasakan
hanya rasa sakit
seperti pisau yang menancap didada
lukanya begitu dalam
semua ini membuatku terus bertanya kepadamu Tuhan
kenapa engkau memberiku kekasih yang akhirnya mengkhianatiku
membuatkan cinta dan persahabatan
tidak ada ertinya lagi
percuma aku berlari Tuhan
mungkin aku harus terbang
agar lepas dari semua ini
Aku ingin melayang
lalu menghilang

Ada yang hilang ketika engkau hilang
hatiku jiwaku ada yang pergi
ketika kau pergi
senyum tawaku
hidupku ikut hilang bersamamu
sementara aku masih disini
mencuba tetap berdiri
tanpamu

Tuhan
diantara semua kesedihanku
kau selitkan kebahagiaan
kau hadirkan seseorang
dia membuatku punya alasan untuk tersenyum kan Tuhan
seperti gerimis yang lebih menyenangkan daripada hujan
seperti berjalan yang lebih membuatkan tenang daripada berlari
dan gelap yang membuatku lebih aman daripada terang

Lebih baik menyampaikan apa yang kita rasakan
apa yang kita punya
hari ini atau detik ini juga
kalau ternyata kita cuma punya hari ini
dan besok belum tentu ada
bagaimana?

Kesedihan tidak pernah membiarkan kebahagiaan datang sendirian ke kehidupan manusia
padahal sering kali kita tak punya cukup persediaan untuk menjamunya bersama
begitu banyak rasa sakit dan kehilangan dalam hidup kita
padahal hidup terlalu singkat untuk merasakan semua rasa itu
beruntunglah manusia yang tau apa yang mereka cari
dan diberi cukup waktu untuk mencari
kerana kita tidak punya cukup waktu untuk itu
bahkan sekadar mencari tau apa yang kita cari

Cinta dan kematian...
ketika kita siap menerima keduanya
bererti kita siap menghadapi apa saja


Wednesday, 14 May 2014

Selamanya

Kenapa ya,
disaat aku sudah melepasi semua
disaat itu juga lah perkara yang tidak terduga menyapa
aku juga ingin tenang dan bahagia
namun bayangan lama masih mengejar
salahnya apa aku ini
sampai diduga sedemikian rupa
Sejujurnya aku tidak ingin lagi melihat pada kisah lalu itu

Hari ini ibu ku membuka bicara
tiba tiba bertanyakan kisah si dia
lama tidak menjenguk dan bersua muka
Alangkah hampa nya kau ibu, jika kau tahu
kisah disebalik senyuman anaknda mu ini
si dia bukan teman istimewa anakmu lagi
si dia tidak seperti apa yang ibu sangka
tidak sejernih air di pili
tidak juga seputih kain kafan
dan ketahuilah anak mu juga tidak sempurna
anak mu juga banyak juga celanya
aku dan dia sama
hanya manusia biasa
tapi aku tetap menjaga kebaikkan dia dimata keluargaku
hal aku dan si dia tidak perlu siapa tahu
memang sudah ku susun atur jalannya begitu

Ibu,
aku tidak ingin melukai mu dgn kenyataan ini
tapi aku pasti suatu hari nanti akan ku ungkap jua
suatu hari nanti
pada tarikh perkahwinan dia hujung tahun ini
Aku sudah tawar hati
tidak ada rasa sedih mahupun sedikit terkilan pun
tidak seperti dimasa perpisahanku dengan kekasih pertamaku
sungguh memeritkan hati itu aku akui
mungkin layanan nya tidak pernah berkasar
tidak seperti bekas kekasih kedua
boleh di ibaratkan seperti singa
kadang kadang juga seperti kucing manja
mungkin rasa kepada kekasih kedua itu pudar
tidak gah untuk dibanggakan

Tuhan tahu semua apa yang berlaku
cukup bukti dan juga cerita
lama sudah tertutup segala rasa untuk menerima
bersyukurlah kedua duanya sama
memutuskan untuk tidak untuk bersama selamanya
untuk kebaikkan dan bahagia
dilepaskan semua rasa yang ada untuk insan di luar sana
aku dan dia sudah menemui bahagia
walaupun tidak bersama
terima kasih untuk rasa sayang
terima kasih untuk rasa cinta
terima kasih untuk segalanya
kau dan aku tutup buku lama
dan tidak akan pernah akan bersama dan berjumpa
selamanya

by: azizianuar

Monday, 12 May 2014

Diriku

Pertama kali aku tergugah
Dalam setiap kata yang kau ucap
Bila malam telah datang
Terkadang ingin aku tulis semua perasaan

Kata orang rindu itu indah
Namun bagiku ini menyiksa
Sejenak ku fikirkan untuk benci saja
Namun sulit ku membenci

Pejamkan mata bila kuingin bernafas lega
Dalam anganku aku berada distu persimpangan
jalan yang sulit kupilih

Ku peluk semua indah hidupku
Hikmah yang ku rasa sangat tulus
Ada dan tiada cinta bagiku tidak mengapa
namun ada yang hilang separuh
diriku

Inspired by MG


Doa

Doa dan terus berdoa
supaya hati yang sempit terbuka luas

Doa dan terus berdoa
supaya hati tidak menjadi keras seperti batu

Doa dan terus berdoa
supaya dilembutkan lidah bercakap benar

Doa dan terus berdoa
supaya setiap bicara orang tenang mendengarnya

Doa dan terus berdoa
supaya hidup didunia mendapat berkat-NYA

Doa dan terus berdoa
Supaya diampunkan segala silap sepanjang hayat didunia

Doa dan terus berdoa
supaya tiada wujud perasaan hasad dengki dalam diri kita

Doa dan terus berdoa
bukan untuk diri sendiri saja tapi untuk semua orang yang ada

Doa dan terus berdoa
supaya dihapuskan sengketa dan perbalahan yang ada

Doa dan terus berdoa
semoga tidak ditarik kembali hidayah mereka

Doa dan terus berdoa
supaya tidak lagi merasa hampa dan duka

Doa dan terus berdoa
teruskan selagi masih bernyawa

Doa dan terus berdoa
supaya tidak berputus asa dalam agama

by: azizianuar




Sunday, 11 May 2014

Sempurnakah

Adakah dia terlalu hebat untuk kau miliki?
Sehingga kau terlalu mengejar dan tersungkur
kau pun terus lalu layu dan rebah
kerana apa yang kau dambakan punah dan musnah
itukah yang kau kejar selama ini

Adakah kemahuan kau telah dipuaskan
sehingga apa yang kau impikan tertunaikan
hati dan perasaan pula sudah penuh dengan bahagia
sempit sehingga tiada yang dapat datang menyelit
tenangkah sekarang dengan apa terjadi

Adakah dia pun sama dengan dunia kau dan doa kau
impian dan mimpi sama kearah yang kau mahu
persoalan demi persoalan terus berlagu
tanpa arah tuju yang pasti
terus berlegar dan memarakkan lagi rasa dalam jiwa

Adakah janji yang di ikat sudah ketat
atau sekarang sudah terleraikah ikatan yang kau banggakan
pesanku jangan kau toleh lagi insan yang kau buang
tiada lagi tempatmu untuk ruang hatinya
mereka dan aku juga menarik diri dari persembahan ni
tiada watak extra yang akan mampu mengantikan pelakonnya

Adakah terlalu payah untuk kau menemukan insan
untuk kau luah rasa dan kehidupan yang sempurna
ketahuilah hakikat dunia hanyalah sementara
kejarlah apa kau mahu
usahalah apa kau telah usahakan
jangan kau jejak lagi kotoran yang lama
Allah sentiasa ada untuk kita semua

by: azizianuar

Thursday, 8 May 2014

Untuk Perempuan

Jangan mengejarnya
Jangan mencarinya
Dia yang kan menemukanmu
Kau mekar di hatinya
Di hari yang tepat

Tidaklah mawar hampiri kumbang
Bukanlah cinta bila kau kejar
Tenanglah tenang dia kan datang
Dan memungutmu ke hatinya yang terdalam

Bahkan dia takkan bertahan tanpamu

Sibukkan harimu

Jangan pikirkan nya
Takdir yang kan menuntut nya pulang kepadamu

inspired by So7

Tenat

Aku penat
mengimbas kembali kisah zaman kuno
kadang aku buat dont  know

Aku penat
memikirkan masalah lama
yang tiada habisnya

Aku penat
hidup dalam perhubungan
yang pasti akan banyak pertelagahan

Aku penat
mengenali hati baru
payahnya meraih kepercayaan

Aku penat
memberi harapan kepada keluarga sendiri
cukuplah hanya aku saja sendiri

Aku penat
dalam menjaga hati sendiri
tampa melukai hati orang yang aku kenali

Aku penat
mungkin aku kuat
tapi otak aku dah tenat

by: azizianuar

Sunday, 4 May 2014

Jijik

Sungguh
ada manusia merasa terhina
dengan dirinya sendiri
terlalu hitam hidupnya
sehingga keras jiwanya
adakah terbuka pintu hatinya
menerima hidayah
terdetik hati kah bertaubat?

Sungguh
ada manusia tidak mampu menanggung derita
mengenang kembali zaman remajanya
tubuh bergelumang lendir dosa
malu untuk berhadapan dengan dunia
apabila semua masyarakat tahu hakikat dirinya
memang manusia tidak sempurna
namun tidak salah jujur dalam setiap bicara

Sungguh
ada manusia masih terleka
dengan hal dunia tiada sudahnya
dalam menuju jalan lurus
terlalu banyak simpang mengiurkan nafsu
jika masih belum berjaya kawal diri sendiri
jangan mengimpikan mengawal hidup insan lain

Sungguh
akarnya adalah ketulusan dan keikhlasan
daunan rimbun nya adalah kejujuran
semoga berbunga kebahagiaan
jangan ditoleh lagi hutan usang
yang kau ratah yang kau hirup dikala gersang

Sungguh
buang kisah silam dengan tenang
lontar jauh dari menjadi bayang
sesuatu yang pernah didakap erat
dihenjut dipulas semuanya sedap
walaupun dulu tertonggeng merenggek
terbaring merasa lelah
itu lama telah jauh pergi

Sungguh
Doa hari ini untuk berharap
keampunan berbuah sebelum ajal menyapa
sesiapa saja juga ingin kesyurga
kerana peritnya hidup di neraka
semoga dosa lama semua manusia
di ampun yang maha ESA
kerana kita manusia jijik

by: azizianuar

Peribadi

Aku tak rasa itu satu kesalahan
kalau bercakap benar

Aku tak rasa itu satu kesalahan
kalau aku berdiam tanpa kata

Aku tak rasa itu satu kesalahan
kalau aku sudah bahagia

Aku tak rasa itu satu kesalahan
kalau aku mengimpikan syurga

Aku tak rasa itu satu kesalahan
kalau aku mengejar yang indah saja

Aku tak rasa itu satu kesalahan
kalau aku lupa kisah lama

Aku tak rasa itu satu kesalahan
kalau aku pentingkan masa

Aku tak rasa itu satu kesalahan
kalau aku bertegur sapa

Hidup ini sukar dijangka
Jangan dipertikai hidup sesiapa
Kita tidak merasa apa mereka rasa
tidak tahu apa orang lain telah lalui juga
mana tahu aku berjodoh dengan janda
atau nenek tua yang lanjut usia
untung kalau aku jumpa anak dara
aku terima sahaja dengan redha
kalau itu ketentuannya
yang pasti aku tidak menoleh pada kekasih lama
ibarat macam kau baca buku lama
sekali baca tipu kalau kau ulang baca kali kedua
rasanya lepas baca kau letak tepi saja
tu pun nasib baik ja kalau simpan semula
ntah2 kau lontar kat tong sampah merata rata
kadang aku gelak saja
ha ha ha ha
terlalu peribadi

by: azizianuar

Bicara

Hebat nya manusia
dalam berkata kata
indah saja semuanya
tapi aku juga sama
dalam setiap cerita
semua perkara macam tahu saja
tapi aku tidak mereka reka
dalam setiap cerita
tidak perlu percaya
terserah saja
tidak perlu bukti apa apa
sudah terpampang semua

Hebat nya manusia
dalam susunan syair pujangga
yang duka boleh suka
dan yang suka boleh berduka
ada juga talam yang dua muka
paling biasa buat tidak tahu saja
kadang boleh buat hati orang merana
paling teruk pun ada yang jatuh air mata
Itu bukan apa aku rasa
aku biasa saja
tiada simpan rasa untuk sesiapa
Kalau berseorangan tidak bahagia
macam mana nk bahagia kalau berdua
tidak begitu wahai saudara?

Hebat nya manusia
walaupun hebat tapi tetap wajib menyembah yang maha esa
Kerana DIA lebih berkuasa keatas semuanya
namun dalam ke alpaan kita semua
dalam melontar kata
lidah dan keyboard warrior semua
harus beringat sentiasa
jangan menanggung fitnah dosa
ganjaranya neraka
harusnya kita mengumpul pahala
untuk ke syurga
dalam setiap bicara

by: azizianuar

Friday, 2 May 2014

Hebat

Aku punya sahabat
jauh dan dekat
dari muda ke tua pelbagai peringkat
memang aku dengan mereka sangat rapat
jumpa lepak bukan mengumpat
tapi berbincang kata sepakat
dengan doa dan berkat
tangan saling berjabat
semoga kekal ke akhirat

Aku punya sahabat
lelaki dan perempuan tiada yang terikat
mungkin aku dan mereka dah terbiasa sangat
berjanji dan kadang terlambat
kadang rasa kehidupan yang meluat
adanya mereka aku boleh lupa sakit tenat

Aku punya sahabat
bukan ketegori tangkap muat
tapi mereka adalah yang terkuat
walaupun kadang suka menyakat
tapi dalam gurauan ada juga nasihat
aku bahagia sangat
sebab mereka aku jadi kuat
itulah berkat sahabat yang hebat

by: azizianuar

Tuesday, 29 April 2014

Move on

The past is the past for a reason
That is where it is supposed to stay
But some cannot let it go
In their heads it eats away
Until all their focus becomes
The person that they used to be
The mistakes they made in their life
Oh, if only they could see

That you cannot change what happened
No matter how hard you try
No matter how much you think about it
No matter how much you cry

What happen in your lifetime
Happens for reason unknown
So you have to let the cards unfold
Let your story be shown

Dont get wrapped in negative
Be happy with what you have been given
Live for today not tomorrow
Get up, get out and start living

Because the past is past for a reason
Its been and now it is gone
So stop trying to think of ways to fix it
Its done, its unchangeable, move on.


Saturday, 26 April 2014

Pendosa

Kita manusia
Hamba dunia
penuh pancaroba
dihiasi dengan tipu daya

Kenapa masih juga ternoda
kenapa masih juga terluka
lupakah pada sang pencipta
yang sentiasa membuka pintu taubatnya
untuk umat manusia segenap dunia

Kadang dalam menuju jalan di redha
aku pernah tersungkur jua
dengan segala macam benda di damba
segala macam cara yang ada
aku terluka
mengores jiwa dan raga

Namun sendiri aku berjaya
meningglkan sisa sisa yang ada
penuh tragis yang penuh duka
aku bahagia
dengan kesusahan yang menimpa
itu satu kekuatan yang ada
membuatkan aku terus berjaya
Namun aku tidak lupa
Asalnya aku juga
seorang pendosa

by: azizianuar

Tuesday, 22 April 2014

Alhamdulillah

Kurnia Allah pelbagai nikmatnya
di hadirkan dengan pelbagai rupa
di datangkan dengan pelbagai cara
Mulia nya Allah tidak terhingga
memberikan apa sahaja apa yang diminta umatnya
sehingga ada yang tersungkur lupa dunia
aku juga pernah dalam golongannya

Tapi bagaimana
aku juga insan biasa
selalu meminta minta
mata celik tapi buta
hati tertutup pula
untuk menyedari apa yang ada sudah tersedia

Kita ini hamba yang hina
terlalu merenggek renggek meminta minta
tapi terlalu alpa dan tidak sedar
ada sebabnya yang kita doa dan minta
tidak mendapat restu darinya
kerana Allah tahu kenapa
dan percaturannya adalah terbaik untuk kita

Sebelum tido bacalah bismillah
Jangan lupa doakan mereka yang di timpa masalah
Dibangunkan esok pagi itu kehendak Allah
Diberikan peluang untuk berubah
sentiasa ingat untuk beribadah
Jadi jangan lupa ucapkanlah
Alhamdulillah

by: azizianuar

Wednesday, 2 April 2014

Sangka

Ada yang masih juga
dengan hujah lamanya
masih mahu bercerita
tidak sahih maklumatnya
kerana emosi dan dusta
yang dicipta dalam dunianya
semata memuaskan hati kecil nya

Masih juga mereka
mengata dalam lingkungannya
agar mereka tetap percaya
cerita yang di sampaikan nya
padahal itu hanya rekaan nya
hanya untuk menutup segala silapnya
dan menjatuhkan kesalahannya
pada orang di bencinya

Jika aku bertanya
pada bukti yang aku ada
pasti mereka akan terdiam tanpa kata
kerana memang azalinya manusia mudahnya
mendengar dan percaya dusta
dari perkara yang sebenarnya

Laman sosial yang aku ada
menjadi isu kepada mereka
disalah ertikan tanpa usul periksa
dituduh stalker segala benda
walhal aku tidak ada pun dalam senarai kawannya
harus kenapa aku masih dilapuk lama?
sedangkan buat rugi masa
dan juga tenaga
untuk perkara yang merosakkan jiwa
ku mohon dalam setiap apa yang terpampang di mata
harus selidik kesahihanya juga
walaupun dari orang yang kita percaya
kerana permulaan nya sengketa dan dusta
bila kita mula bersangka

by: azizianuar

Hujah

Serangan demi serangan
aku cuba bertahan
tiada lagi alasan
untuk lari dari dugaan
di uji dengan segala cubaan
yang berniat menghancurkan
menjatuhkan
kebahagiaan dan harapan
dicucuk dengan sindiran

Entah sampai bila ini berterusan
aku penat untuk luahkan
tentang hati dan perasaan
lama sudah aku tinggalkan
tapi masih juga kalian memberi penekanan
kalian seolah tidak cuba meredakan
cukuplah dengan pernghinaan
dan berita yang di khabarkan
di lontarkan
tanpa bukti dan hujahan

aku bermohon pada Tuhan
agar satu masa nanti akan dibuktikan
ditunjukkan segala kebenaran
yang akan menghapus segala pembohongan
yang pernah kalian hujahkan
kepada rakan rakan

Perubahan yang terpampang diluaran
tidak seindah di dalaman
tidak perlu di buktikan
ianya akan nampak dari perbuatan
dari ayat percakapan
dan naluri seorang insan
yang ada berdekatan

by: azizianuar

Hatiku

Berkarya bila perlu
bukan sekadar menaip sesuatu
tanpa hala tuju
tanpa waras akal akan merapu
sia sia saja nanti buat malu

Aku perlu
menjelaskan sesuatu
apa yang di coretkan di blog ku
bukan luahan kata terbuku
tapi ini satu peringatan buatku
susunan kata amat perlu
supaya tidak merobek luka dulu

Semua yang terlahir ikhlas dari kalbu
tidak berupaya untuk aku
memuaskan semua nafsu
pembaca pembaca ku
tatkala di salah ertikan maksud tertentu
namun setiap baris perkataan itu
sebenarnya tersirat sesuatu
yang punya hati mungkin perasan hal itu

Namun begitu
aku perlu akur juga wahai pembaca ku
jika ada baris kata mengores hatimu
hingga ada yang merasakan dirinya musuh aku
sepuluh jari ku susun minta keampunan untuk itu
aku terbiasa mengalah sejak dulu
bukan kerana aku kalah bulu
tapi kerana aku perlu
menjaga sesuatu
maruah keluarga mu
supaya kau mengerti
hatiku

by: azizianuar

Kelabu

Ku bina kehidupan baru
namun masih juga di buru
sudah jauh kutinggalkan dulu
jauh beribu batu
masih juga ia menjejak ku

Ku berpaling kearah itu
apa yang terpampang didepan ku
masih cerita sama yang berlalu
berulang ulang masih di situ
bagaimana aku mampu
jika tidak bernoktah sejak dulu?

Apa yang berlaku?
aku tidak juga tahu
aku mencari namun tiada disitu
ku tunggu namun masih buntu
keadaan kini baru bagiku
ku serah pada yang satu
semoga hari hari ku
akan terus mekar dalam dakapan MU
Wahai Tuhan ku
kerana aku tahu
semakin hari hidupku
kian kelabu

by: azizianuar


Hentikan

Kadang bila aku diam
orang akan terus meragam
masih giat mahu mengecam
hingga nampak zalim dan kejam
Tak pernah cuba faham
masih meluahkan geram
macam taburkan garam
pada luka lalu yang dalam
yang sudah lama aku padam

Kenapa masih menjaja cerita?
Tidak pernah puaskah saudara
Menabur fitnah dan sengketa
kerana mahu menutup salah kau yang nyata?
kerana kau tahu kebenaran sukar diterima
Tapi harus bagaimana
sampai satu tahap nanti akan ku bongkar jua
kerana tahap kesabaran aku nipis saja
aku manusia biasa
tidak sekuat raksasa

Ingin ku lihat juga kau bahagia
walaupun bukan lagi bersama
ku titipkan doa
semoga kau menjaga diri disana
tapi balasannya
kau buka kisah lama
cerita aib sendiri pada mereka
tapi yang nampak jahatnya aku terpalit duka
sampai bila?

Sudahlah wahai bekas pemilik hati
Doakan juga kebahagiaan aku disini
yang lepas sudah jauh pergi
jangan di kenang kembali
sakitnya tiada terperi
masa kau rebah, bangun, berdiri
aku pernah berada disisi

Ya, kau kata aku tidak pernah jaga kau kan?
semasa kau demam panas aku berjaga semalaman
aku redakan kepanasan
masa aku sibuk, aku cuba cari alasan
supaya sentiasa ada jika kau memerlukan
pertolongan dan perhatian
berusaha memenuhi segala kemahuan dan permintaan
mungkin kau sudah lupa kan?
Tidak apa, biarlah tinggal kenangan
dan aku cuba kawal keadaan
supaya tidak menganggu gugat persaudaraan
cuma aku minta satu saja wahai mantan
Tolong hentikan

by: azizianuar



Monday, 31 March 2014

Cari

Sengaja atau tidak
keinginan atau kemahuan
nafsu atau keperluan
bukan ketentuan

yang di impi
yang di korek gali
yang dikejar berlari
semuanya ada tempoh sendiri
ada jangka hayat sendiri

tapi yang pasti
yang aku nak
yang kau hendak
tidak sama

yang kau idamkan
yang aku inginkan
tidak seiring sejalan
tiada persamaan

kesetiaan dan kejujuran
keselamatan dan jaminan
menjaga kehormatan
dalam perhubungan
menuju kebahagiaan
tetap yakin dan bertahan
walaupun diuji pelbagai halangan
itu sebagai panduan
ini yang aku cari

by: azizianuar


Thursday, 27 March 2014

Kau harus bahagia

Aku sedari
mungkin ini suratan takdirku
tak ku sesali
semua kisah yang telah terjadi
ku biarkan waktu menemani
hati yang di rundung sepi

Maafkan kejujuranku
walau menyakitkan
dan mungkin
takkan ku lupakan hingga akhir nanti
ku lepaskan cinta ini
ku rela berkorban
tak mengapa
namun
kau harus bahagia

p/s: Bahagia itu sederhana, bersikap Qona'ah terhadap apapun yang diberikan Allah swt


Friday, 21 March 2014

Tahniah

Selamat Pagi
pagi sabtu yang cerah berseri
bersyukur masih bernafas hingga ke hari ini
terdengar bunyi handset berbunyi ditepi
tatkala tengah mem-busy-kn diri

Nama penghantar yang dulu sering kali
menghiasi inbox ini
namun berlainan untuk hari ini
setelah sekian lama nama ini muncul kembali
dan aku membuka text itu dengan berhati hati

Ternyata mimpi aku malam tadi
menjadi kenyataan untuk ku hadapi
Ya, text dari dia yang pernah mencuri hati
namun tidak pernah menyerahkan kembali

Text yang diterima kali ini
disusun dengan teliti
mungkin untuk menjaga hati ini
atau mungkin juga untuk menambah luka lagi
namun harus ku akui
ini adalah realiti

Terima kasih sang puteri
kerana telah memberi
sebuah erti
dalam perjalanan hidup ku ini

Tahniah juga ikhlas dari hati
semoga perkahwinan mu nanti
hujung tahun ini
akan menjadi sesuatu yang indah sekali
semoga cinta kau temui
akan terus mekar dan bersemi

p/s: to little mandak

Sunday, 16 March 2014

Ketenangan

Aktiviti sabtu dan ahad dengan senaman
walaupun kadang kala keberatan
tapi untuk kepentingan
tubuh badan dan juga kesihatan

Mungkin kerana terlalu banyak kesulitan
yang bermain dalam fikiran
dengan cara mencari kedamaian
aku cuba aktiviti bersukan

Biasanya kalau hujung minggu tidak jalan jalan
aku akan singgah ke taman berdekatan
walaupun dibasahi peluh satu badan
kadang-kadang semput kepenatan
tapi aku memaksa diri untuk cuba bertahan

Salah satu terapi aku mencari kedamaian
kalau aku tidak pergi ke pantai bersama rakan
pilihanku akan ke taman
kerana dengan aktiviti seperti bersukan
dan juga senaman
selain dapat menyihatkan tubuh badan
dapat juga sedikit keseronokan
aku juga mendapat ketenangan


by: azizianuar

p/s: lepas kepenatan duduk kedai makan isi perut kelaparan dan basahkan tekak kehausan

Saturday, 15 March 2014

Kawan

Merekalah teman
Dikala kesunyian
pada  ketika kegembiraan
penyeri tatkala kesedihan
penuh dengan gurauan
walaupun berbeza kelebihan
latar belaknag berlainan
dan juga kedudukan

Teman
kita sudah lama berkenalan
sejak di tingkatan
masih ku ingat kenangan
pada waktu kegemilangan
pelbagai peristiwa dan juga pengalaman

Semoga persahabatan
akan berkekalan
semoga aku nanti tidak akan
dilupakan
ditinggalkan

kerana nilai kawan
lebih penting dari perempuan
semoga nanti kalau datang seru kalian
kalau ada majlis perkahwinan
jangan lupa hantarkan aku kad jemputan
hahahaha

kan kan kan?



p/s: baru balik dari event sCAT Fair semalam

by: azizianuar

Thursday, 13 March 2014

Deep

Falling back forever,
I wonder what you came to be..
I was the boy with the eager eyes
I never was a quitter,
oblivious to schoolgirls lies

When I look back on those neon nights
The leather seat,
the passage rite
I feel the heat,
I see the light

Making out,
we're got the radio on
You're gonna miss me when I'm gone
Racing shadows in the moonlight
Through the road on the hot night
And for a second there we'd won
We were innocent and young

Cast out of the night,
well you'e got a foolish heart
So you took your place but
the fall from grace was the hardest part
It feels just like the dagger buried deep in your back
You run for cover but you cant escape the second attack
Your soul was innocent,
She kissed him and she painted it black
You should have seen your little face, burning for love
Holding on for your life

All that I wanted was a little touch,
A little tenderness and truth,
I didn't ask for much
Talk about being at the wrong place at the wrong time

The dust cloud has settled,
and my eyes are clear
but sometimes in dreams of impact I still hear
feel sweat on my skin
and this love cradled
is wearing thin
But I'm standing here but you're to late
Your shock-wave whisper has sealed your fate

But you cant survive
when you want it all
Theres another side

Tuesday, 11 March 2014

Syaitan

Syaitan
kau memghadirkan
pelbagai dugaan
pelbagai rintangan
dalam perjalanan
mengharungi titian
jalan aku kepada Tuhan

Syaitan
kau sering kelihatan
wujud dalam setiap pertemuan
pada wajah lelaki tampan
seperti beriman
dalam kecantikkan dan kelembutan perempuan
berselindung dengan kesucian
sehingga buta semua pandangan
dalam setiap kelahiran
tiada kesudahan.

Syaitan
kau goda dengan kemaksiatan
dalam perhubungan
dalam persahabatan
dalam percintaan
di buai dengan kesedapan
tubuh dan badan
sehingga hati menjadi kehitaman
hingga ada yang jauh dari Tuhan

Syaitan
dengan segala gangguan
dengan segala hasutan
dan juga kebencian
yang kau hadirkan
akan aku cuba kuatkan iman
akan aku pertahankan
supaya aku berjaya hadapi segala kesulitan
dalam mengharung liku liku kehidupan.

by: azizianuar



Monday, 10 March 2014

Perlu, mahu dan malu

Tidak perlu
meluahkan sesuatu
mencurah gula dan madu
ibarat menamam tebu
di bibirmu
menambah kemanisan pada syahdu
menabur garam pada luka itu
merobek semula kisah lalu

Tidak mahu
membebankan hidup tetamu
yang ada disisi mu
yang aku tahu
sudah pun terbuku
jangan lagi menegakkan benang basah itu
dengan cerita cerita palsu
yang bermain di muka buku
hingga ada yang pilu
dengan status status itu

Tidak malu
atau tidak mahu
untuk meminta maaf kepada Tuhan mu
ikhlas sujud diampuni kesilapan lalu
kerana kita tidak tahu
kemana dan setakat mana arah tuju
hidup mu dan juga hidup ku
Hanya berserah pada yang satu
Allah saja yang tahu

by: azizianuar

p/s: sekali langkah sudah ke jalan Allah jangan pernah jatuh dan undur langkah kerana setiap usaha akan sia sia

Memorial

Every single day that passed
is a change given to you.
To prove that
you are deserve to be love
by me

I say
this word once.
But it seems
doesn't meant anything
to you

You
never really care
what I am saying
Now
I would like to tell you once
My word is true
Don't disobey them
besides thing will happen like this
again and again

by: azizianuar

Old message

There a old phone of mine, I just charge it yesterday. I am not touch it since last year. There a lot of old message in it. My heart beat too fast when I open it today. I found this sent from someone. This verse has touch my soul once but now it just a word. So, I would like to say thanks a lot for a beautiful word.



"If I die young,
I want you to know
In my world I ever know many people
I ever love some of them
I ever have some memories with them
And I ever dream of them
But now in my word there's no one else
except you

From all people I've ever meet
and know
and ever love
only you that I want
No matter what only you that I need
ONLY YOU
AZIZI ANUAR
no one else."

by: azizianuar (copy from old message)

Saturday, 8 March 2014

Terima Kasih

Mak dan Ayah
bukan aku tidak cuba mencari dan memberi menantu
aku harap mereka sabar menunggu
kerana aku belum menjumpai yang satu

Mak dan Ayah
bukan aku berhenti mencari cinta
bukan aku berhenti mencinta
kerana aku tidak berjanji akan setia
kerana belum menjumpai orang yang setia

Mak dan Ayah
bukan aku menjadi hamba yang alpa
bukan aku sengaja berbuat lupa
kerana aku belum berjaya
kerana aku belum sempurna
kerana aku belum cukup yang lima

Mak dan Ayah
ku janji dengan tulang empat kerat ku
ku buat mereka akan berbangga dengan kejayaan ku
aku akan memberikan kebahagiaan kepada kamu
sehingga akan memadam segala duka dan pilu
peristiwa yang lalu

Mak dan Ayah
ku mohon keampunan dari mu
ku mohon kemaafan dari mu
kerana aku pernah berbuat dosa kepada mu
meninggikan suara kepada mu
mengingkari larangan mu
mengabaikan suruhan mu

Mak dan Ayah
aku ingin berterima kasih
melahirkan aku di dunia ini dari seorang bayi yang suci bersih
cuba menjadi seorang kekasih
kekasih kepada Allah
berusaha menjadi seorang yang beriman dan soleh

Sejujurnya nukilan ini adalah kata kata di benak permikiran aku (AZIZI BIN ANUAR) setelah aku sedar akan diriku yang hina...tiada manusia tidak pernah melakukan dosa.

aku ber-syukur aku berjaya mengubah diriku ini...kerana aku pasti apabila kita mengorbankan keseronokan dunia dan nescaya akan kita menemui kedamaian jiwa...

aku yang bernama AZIZI bermaksud KEKASIHKU

by: azizianuar





Bomberang

Kehidupan ini
tidak semestinya dapat apa yang kita mahu
apa yang kita nak lain pula kita dapat dan perlu
kadang kadang terlalu meminta melulu
tidak elok juga begitu
terlalu mengharap pada yang beribu
akan merana jiwa dan kalbu
selalu berdoa pada yang satu
mintalah berpada apa yang perlu
bukan doa menjatuhkan hamba dan saudara mu
doalah untuk kebahagiaan semua

Kenapa?
Kita tidak tahu hayat kita di dunia
berapa lama dan penghujungnya mcam mana
kita hanya perlu redha
dengan apa yang di depan mata
bukan berserah sahaja tanpa usaha
kerana apa yang kita pilih pada hari ini
risikonya kita sendiri akan tanggung di akhir nanti

Hubungan sesama manusia pula
kena menjaga tingkah laku
kena ada rasa malu
bukan disuap sesudu madu
lalu menyerahkan seluruh raga dan kalbu
kerana ketidakjujuran yang berlaku
akan menarik kamu
kerana Allah swt tahu
niat hati yang terbuku

Jangan pernah rasa terbuang
dalam kehidupan banyak yang kurang
tidakkah kau berfikir masa mendatang
suami atau isteri kau juga akan curang
kau juga akan punya anak lelaki yang matang
kau juga akan punya anak perempuan yang kau sayang
setiap perkara yang kau lakukan sekarang
akan balik juga kepada orang yang kau sayang
seperti bomberang

by: azizianuar

Thursday, 6 March 2014

Puitis

Ya sayang,
aku juga merasa peritnya
hati dilukai
tanpa rela dan paksa
ianya terjadi
terlalu cepat masa berlalu
sehingga aku tidak sedar perubahan
dalam sekelip mata

Ya sayang,
mungkin kata kata ini
mungkin menguris perasaan
hati orang orang yang aku ingin jaga
orang yang aku terlalu ambil peduli
selama ini

Ya sayang,
mungkin kata kata tulus
boleh membuatkan silaturahim terputus
mungkin kerana aku terlalu lurus
meluahkan sesuatu
hinggakan kebaikkan yang ada
hilang dan terhapus

Ya sayang,
kerana aku juga insan biasa
yang tidak mampu menahan rasa
amarah didada
gelora di jiwa
mengeredak seperti magma
namun sejujurnya
aku belajar untuk redha
dan ikhlas menghadapinya

Ya sayang,
aku sedar
aku juga manusia biasa
tidak sempurna juga
bukan menghukum juga
mungkin segalanya sudah nyata
apabila bukti didepan mata
adakah nasib mu sudah terbela?

Ya sayang,
aku sentiasa mendoakan kau disana
tidak putus aku rasa ikatan yang terbina
antara kita
ikatan sebuah keluarga
yang akan aku jaga
selamanya
semoga kau menemui bahagia
aku relakan semuanya
kerana masih ada
sisa sisa
cinta kita

by: azizianuar

Wednesday, 5 March 2014

Keagungan

Ramai kurang siuman
kerana tekanan
terlalu taksub dalam percintaan
sehingga ada yang kehilangan
sesebuah nilai kekeluargaan

Kerana terlalu ramai yang alpa
dalam mengejar cinta
yang tidak sempurna
tanpa merujuk kepada yang masa Esa
hingga ada yang lupa
pahala dan dosa
syurga dan neraka

mungkin ada yang masih keliru
masih ramai yang tertipu
hinggakan ada yang hilang rasa malu
kerana mengambil langkah terburu buru
mendorong nafsu
tanpa tahu yang mana satu
yang perlu dan yang mahu

kerana kita manusia tidak punyai  kesempurnaan
terlalu melebih kepada kepura puraan
namun mempunyai satu kekuatan
jika diberi kesempatan
dalam perhubungan
persahabataan
mungkin juga percintaan
dan utama adalah kekeluargaan
itu adalah satu keagungun

by: azizianuar


Friday, 28 February 2014

Manusia

Manusia itu
kadang keliru
mungkin cuba meluahkan sesuatu
tapi lidahnya kelu
mungkin kerana kisah lalu
kadang mahu
kadang tidak tahu

Manusia ini
cuba untuk menyendiri
terlalu banyak terbuku dihati
mungkin ingin merasa kembali
perasaan dicintai
perasaan disayangi
tapi
masih cuba mengatasi
perasaan diri sendiri
maka tertunda niat dihati

Manusia itu sekarang
masih berperang
masih berjuang
terlalu banyak yang kurang
belum mampu mencurahkan kasih sayang
kepada seseorang

Manusia ini
masih memperbaiki diri
cuba mencari rentak sendiri
jatuh terkapai terus berdiri
mungkin ini
hikmah dan dugaan ilahi
harus dihadapi
harus diatasi

Manusia ini
adalah diri
aku sendiri

by: azizianuar


Cerita

Cerita itu
sudah lama berlalu
menyimpan duka dan pilu
mengores segala perasaan malu
sehingga lupa dan tidak ambil tahu

Cerita dulu
Bukan pilihan dan mahu
Juga sebagai pengajaran kau dan aku
supaya tidak terburu buru

Cerita ini
walaupun tidak kekal abadi
sungguhpun jauh di tinggal pergi
mungkin takkan dikenang kembali

Cerita sekarang
yang dulu masih dikenang
belum lagi sepenuhnya dibuang
walaupun ada sedikit kurang
yang pasti meninggalkan ruang
mungkin akan di isi seseorang
yang pasti akan di sayang

by: azizianuar



Rasa

Jika luka itu
tidak diubati
pulihnya akan
meninggalkan parut

Parut itu jelas
pada luaran tapi
dalaman masih
tinggal sisa sisa
masih merah berdarah
mungkin juga akan bernanah

Kerana luka itu
Jiwa sentiasa gundah
selalu goyah
mudah merasa susah
walaupun pahit telan saja
walaupun perit buat biasa

Kerana
permulaan gembira
juga dari duka
duka demi jiwa
tanpa ada rasa cinta

by: azizianuar


Sunday, 23 February 2014

Kerana sebuah kebahagiaan

Sesekali aku terkadang termenung
bukan kerana mengenang
tapi cuma berfikir
perkara yang berlaku dalam hidup ini
ikatan aku sesama manusia
adakah terpelihara
adakah diredha
ataupun menimbukan sengketa

Aku mungkin cepat merasa puas
mungkin kerana aku tidak terlalu mengejar
permainan dunia yang tiada pernah cukup nikmatnya
kerana keinginan paling dalam di sudut hatiku
hanya mahu mencari bahagia
tidak hanya pada paras rupa
tidak juga aku memandang harta
tapi cukup selesa jika setia

Bila aku terlalu banyak bergaul
dengan kebanyakkan yang berusia
yang lebih lama mengenali hidup didunia
sedikit sebanyak mengoyakkan fantasi ku
tentang kebahagiaan
tentang pelayaran kehidupan manusia
yang mengemudi itu kita
dan anak kapal itu boleh dikatakan isteri dan zuriat kita

Mungkin aku terlalu mengimpikan syurga
sehingga lupanya adanya neraka
begitulah aku rasa
dosa dan pahala belum ku kira
siapa aku menentukannya
aku hanya seorang hamba

p/s: Kebahagiaan itu restu dari ibubapa kita.

by: azizianuar




Saturday, 22 February 2014

Bunga Mawar itu

Mawar itu kusam
hilang serinya tapi masih berduri
madunya di sedut ramai sang lebah
ditinggalkan sisa
terus berlalu
pergi

Mawar itu menyimpan seribu kisah
kisah yang mungkin perit
dan pahit untuk ditelan
hambar dunianya
diselubungi debu debu dunia

Mawar itu terus menanti
sang embun diwaktu pagi
menyerikan semula kelopak merahnya yang menghitam
membersih segala debuan itu
memberikan harapan untuk menyinar kembali

Mawar itu dipetik
sakit
meninggalkan pokok dan rantingnya
selepas di hadiahkan dijambangan
hanya perasaan itu berkekalan
jambangan pula terbiar bertaburan

Mawar itu ku ambil
ku semai semula
dibaja dengan kasih sayang
dengan harapan bermaya
bernyawa semula

Mawar itu
Tiada silapnya
mungkin salahnya aku
menjaga sepenuh hati namun
kerana godaan dunia
aku pula memetiknya kembali

Mawar itu
terlepas dari jari jariku
gengaman ku berdarah
kerana aku terlupa
adanya duri duri

Mawar itu
menjadi milik sang rusuknya
bahagia ditaman syurga
mungkin disaat aku menoleh kembali
kelopaknya sudah tiada
yang tinggal hanya
duri duri

by: Azizi Anuar

Tuesday, 18 February 2014

Teka teki kehidupan

Dia yang berharta
Dia yang sederhana
Dia yang biasa biasa sahaja
Yang mana satu pilihan saudara?

Jika memilih yang berharta
Dia sudah terbiasa
dengan harta dan kemewahan dunia sedia ada
Takut nanti aku merana
tidak mampu memenuhi segala
kemahuan dan nafsu nya
sedangkan aku biasa biasa saja

Jika memilih yang sederhana 
Aku juga dalam dilema
Dia dalam ketegori zon amat selesa
Tidak merasa susah juga
Harus bagaimana?

Jika memilih biasa biasa saja
Dia puas merasa derita
menelan perit dunia
Inginkan merasa senang juga
Punyai harta dan wang berjuta

Sedangkan aku cuma manusia biasa
cuma mahu merasa bahagia
bersama orang yang aku cinta
tetap terus setia bersama


Friday, 14 February 2014

Ketakutan manusia

Apabila rupa menjadi kayu ukur
Ternyata aku juga akur
Bila mana tiba waktu uzur
rupawan juga akan tersungkur
selagi tidak merasa syukur
musnahlah juga iman dan timbul pula kufur

mengapa pula menjadi pilu
sedangkan apa didepan mata sudah dijamu
tersedak dengan peristiwa lalu
lidah pula jadi kelu
jangan pernah hilang rasa malu
jangan meminta minta lagi pada yang satu
sudah di hidang segala yang perlu

aku tidak lupa berdoa
akan cuba untuk memberi bahagia
walaupun banyaknya cacat cela
niat juga harus ikut serta
terkadang menatap cermin untuk seketika
alangkah baiknya jika ada juga ikut bahagia

Jika kebahagiaan aku menjadi derita sesiapa
ku sisipkan kata memohon diampunkan dosa
bukan kerana termegah dan menimbul sengketa
kerana pengajaran yang lalu memberi banyak makna

aku juga pernah merasa suka dan duka
merasa kecewa hingga terasa hilang dunia
kerana aku juga manusia biasa juga
adakah ingin merindui sesuatu yang merobek hati dan minda
yang ditinggalkan sudah menemui bahagia
yang meninggalkan juga harusnya juga turut sama

Jalan kini sudah pun bersimpang dua
tiada lagi yang membolehkan untuk bersama
langkah juga sudah berbeza
irama dan melodi juga berlainan rentaknya
mungkin kerana luka
hati mula kebas dengan dusta

Akhirnya ianya bermula semula
setelah segala cerita sahih di telinga dan mata
akhirnya terbuka juga hati menerima
bidadari dunia indah perwatakkannya
terjaga auratnya lembut juga tutur kata nya

Tidak kurang juga paras rupa
comel sentiasa mungkin kerana wudhuknya
hatinya tidak pernah dimiliki sesiapa apalagi disentuh segala
berasa untung juga biarpun muda tapi cukup matang pemikirannya
jauh dari berfoya foya
melayan lelaki pun hanya saudara
mungkin aku merasa bahagia 
cukup bagiku hanya dia

Belum juga menetapkan untuk menerima
rapat tapi ada jaraknya
mungkin akan ku jumpa ayah dan bonda nya
semoga hubungan terhindar dari fitnah dan dosa

Terasa tidak adil jika aku saja bergembira 
tetapi ada yang masih berduka
biarlah aku menunggu semuanya bergembira
barulah aku memulakan langkah mula juga
Ikhlaskanlah setiap perkara semoga kita dan jodoh itu sampai pada waktunya

p/s: nak ambik kursus kawin :)

Thursday, 13 February 2014

Perilaku yang munasabah

Asalamualikum dan Salam sejahtera pembuka kata

Jika kita berbicara tentang dunia
tidak ada penghujungnya
Jika berbicara pada cinta
ilusinya bermain diawangan saja
dengan bibit kata manis segala
indah saja pada dimata

Sedarkah kita?
Persengketaan antara manusia
bukan satu cerita baru dan lama
sudah berkurun lamnya juga bertapak di dunia
hingga pernah musnah satu kota
juga tamadun dunia
yang muda tiada keluarga
si ibu merana tanpa raja
suami pula tanpa permaisurinya

Manusia
banyak kurangnya dan ada juga juga kelebihannya
tetapi dimana ia disalurkan mindanya dan perilakunya
tepat pada tempatnya atau menyimpang pada ajaran-NYA

Ada juga masih kolot otaknya
memikirkan betapa ruginya jika tidak melakukan apa saja kerana hidup didunia singkat saja
tidak salah tetapi menjadi dosanya apabila menjadikan diri murah merata rata
sehinggakan ada yang mencuba berdamping dengan sesiapa saja
asalkan dapat bergaya
merasa kemewahan harta
selagi belum berumahtangga kerana ingin meresa syurga dunia
kesana kemari berpoya poya
dengan datuk pula ingin merasa
tidak kurang hebatnya dengan yang kaya raya juga
hinggakan asalkan berkerjaya juga dikejarnya
memang sosial masyarakat dunia perlukan wang dan harta
tapi cara mendapatkannya terselit juga dosa
itu masalahnya dan persoalannya
Sampai bila?
Adakah sekarang sudah bahagia?
Sedangkan di kubur nanti kita semua disenangi dengan berkat doa
bukannya kerana rupa paras, harta dan kebanggaan dunia dimilikinya


Lelaki dan perempuan sama saja
tidak menunding jari kepada sesiapa
ini berlaku dalam sosial masyarakat kita
kita terlalu buta atau sengaja memekakkan telinga
Aku juga terkadang alpa
mengejar dunia hingga lupa ianya bersifat sementara
tapi aku tidak pula hanyut terbiar saja
syukur ada yang masih mengingatkan aku tujuan hidup manusia
bersyukur jika dilahirkan mempunyai agama
semoga akhirat sana diampunkan segala dosa

Sunday, 9 February 2014

Laungan perasaan

Ingin ku jerit sekuat hati
tapi bagaimana
sekuat lontaran bom atom jatuh kebumi jepun
segenap Hiroshima terbenam
bolehkah begitu?

Bagaimana ingin ku lontarkan perasaan ini
bukan cerita duka
dan bukan pula cerita pilu dan sedih
tapi kegembiraan ku sekarang
harus macam mana aku ingin gambarkan
biar semua tahu aku

Tapi....
bagaimana pula orang lain?
perlukah aku berbuat sebegitu
sedangkan mungkin ada yang terluka dan berduka
dan aku pula gembira lupa dunia
tidak patut bukan?

Mungkin satu dugaan juga
hari ini mungkin hari aku bergembira dan mereka terluka
esok lusa pula mungkin aku pula merana mereka disaluti gula
adil bukan?

Jadi berpada dalam menzahirkan perasaan
jangan di depan orang tengah berduka
dan jangan pula berduka didepan orang bergembira
harus peka pada situasi mana kita berada

Pelajaran hidup sentiasa ada
indah dunia kerana akal dan minda
kegelapan selalunya berpihak kepada kesombongan
usah lagi memekakkan telinga
telan saja apa yang dikata mungkin ada benarnya
kita juga bukan siapa siapa di dunia
yang baik di ambil sebagai iktibar
yang buruk pula menjadi sempadan kita

Dan jangan pula menerima membabi buta
menjadi boneka bodoh setaraf sampah
diperbodohkan saja ibarat lembu ditarik hidungnya
cuba tengok dan faham sosial dunia
dalami setiap perkara
terima saja bukan caranya
membantah juga kena ada juga faktanya

P/s : seronok bila jumpa gadis muslimah berpakaian dan bertudung dan lebih manis jika ke surau dan masjid bersama...Ya Allah manisnya iman bila terhindar dari maksiat

Saturday, 8 February 2014

Pemikiran terlampau

Kepuasan dalam diri tidak akan pernah penuh
walaupun disuap di sumbat di padat rapat 
dan ketat sehingga meluak keluar pun
dengan segala benda dalam dunia

Wajarkah semua menerima hakikat?
Padahal hakikat yang menimpa diri adalah perbuatan khianat
dari orang terdekat dan doa hasad dengki orang sekeliling

Berpura pura itu senjata orang yang lemah
dan agak zalim terhadap orang lain
bahkan kepada orang sekeliling
orang seperti ini hidup dalam kepuraan tidak akan pernah menemui kebahagiaan
dan mempunyai harga diri yang terlalu murah
seperti sampah

Apabila aku sudah menetapkan sesuatu
tidak mungkin akan aku menarik kembali
dan sesuatu yang rosak tidak akan
kembali kepada asal

Kalau ditanya pasal kawen, 
kenapa tidak
jodoh?
sudah ditetapkan
bila?
esok lusa pasti
tapi,
jauh lagi....
pegalaman?
ya..
pengalaman itu yang menyebabkan aku tidak fikir lagi pasal tu


.......untuk buat masa ini

Friday, 7 February 2014

Bebelan hati kecil

Segalanya aneh bagiku, 
segala yang berlaku begitu pantas
sehinggakan aku tidak dapat membetulkan semuanya

Ketakutan yang nyata didepan mata
terjadi kerana mamsa lalu
kepada gadis-gadis diluar sana,
bekas kekasih,
kawan lama
yang mungkin terusik hati dan jiwanya
oleh perbuatanku,
aku mohon lepaskan aku,
redhai pengunduran diriku
dari hidup kalian.

Dugaan dunia yang semakin laju mengorak langkah
dan corak kehidupan yang agak mustahil 
untuk dikejar dan keterbatasan manusia melakukan sesuatu
kadang-kadang mebuatku tertekan

Kuasa dan wang,
kita diperintah dan dijajah oleh dua ciri ini.
Desebabkan dua ciri ini 
ketidakjujuran dan penyelewangan berlaku

Cinta pula adalah ilusi minda
dan khayalan saja ibarat mimpi indah
yang menjanjikan sejuta impian dan harapan
semangat yang patah,
dugaan dan rintangan,
memori....

Permainan baru saja bermula