Click Me

Falling leaves

Annyeong

Hello Chingoo~welcome to my blog~happy reading~

Pengumuman

Cakap Sambil Senyum

mitsu sayang semua yang sudi membaca blog ni..kita kawan sampai mati =_="

Total Pageviews

Likes

nuffnang2

Tuesday, 6 December 2011

Firedrill


annyeong,




Kring...kring...kring...eh macam karangan bebudak sekolah la pulak...fire drill tapi......aku tengok hujan lebat kat luar tu~


ramai pulak staf dan student keluar dari FK....lecturer pun ada gak...ahh sempat lagi aku tukar baju~ laaa student pempuan tengok pulak..."SORRY tak sengaja" aku pun bergegas la keluar dari workshop...


kuar je tengok ada pegawai bomba tengah tunggu kat parking lot...eh macam serius je...setelah taklimat dan pegawai tersebut memperkenalkan diri rupa nya mereka dari Bomba kota samarahan yang membuat lawatan kejutan....aku tak pasti sebab apa sebab aku asyik mengambil gambar...


wah ramai betol student...tapi hari2 aku turun tak pernah nampak pun batang hidung korang ea...MALU siot...aku sembunyi belakang orang je~ ekekekeke....hujan makin lebat dan aku pun pening kepala....LOLX

Salah sendiri


annyeong,


wuwuwuwuwuwuwuwu....congek kali jak bunyi...entry tok agak merapu...madah awal...iboh ingga iboh manas


haha...aku nak klaka bahasa serawak jak ho...yah dah nama eksen gilak ya la jadi camtok...eksen gine ya bah? eksen sik mok ngekot pre-caution sebelom makei mesin ya bah...


kenak lah??...sebab tangan aku bebei/bisak/rumbak/lukak...mana kata korang lah mok describe gne...nti aku berjaku ndak nemu korang kelak....sorry mun bahasa Iban aku salah ho~ aku tauk sikit2 jak....ekekeke


udah gik ngarut/ngenjen ho~ yala tek madah tek nak tangan aku berdarah sehari hari sik berenti renti~ ndak ku tauk gne nak mesen gik~ dah di berik handy plaster gik juak nya kuar melileh kuar~ bongok kali nak...kenja kali nak...ekekeke...


arum tok 2 igek cincin jed aku pecah...dah ya warna merah juak...dan di sebabkan oleh mesin yang sama...nakpa la nasib aku...tinggal nok warna hitam gik tinggal eh~


alu sik rugged gik~ hua hua hua (~_~)"

Bilik Misteri di FKM??


Annyeong,


tik tok tik tok...haaa teka la~ aku tau korang pikir jam kan...bukan la nak kira masa balik tapi ni aku nak cerita pasal bilik misteri di FKM~ kenapa pulak aku kata misteri sebab student pun tak tahu apa kat dalam bilik tu~


tik tok tik tok...ekeke...lama gak aku tak pengang kayu panjang ni...sabar2 sebelum memulakan game kena la cuci dulu table ni...aku tak nak cakap la seram pun ada jugak aku tengok bilik tu...mana tak nya sarang labah2 debu dan tahi burung ahhh kenapa la bilik riadah ni di biarkan sebegini rupa...SAYANG BETULL~


aku dan kawan aku tolong kemaskan bilik tu sebab tu la syarat kalu nak guna bilik tu...tapi kitorang cuci table tu je~ opsss KANTOI..so kitoang bukan meng-ular OK~!!!! ni masa rehat tengah hari~


nampaknya dalam banyak game tu aku je menang~ aku kalah pun sebab aku termasuk 8 ball...hahaha...maklum la bila rabun nak aim ball pun tak betul dah...hahaha

Industrial Visit MEMC


annyeong,




mintak full name pastu IC number??eh ntuk apa pulak?


laaa....rupanya daftar ntuk industrial visit kat MEMC....MEMC tu pulak apa? tanya la pakcik GOOGLE korang...yang aku tau diorang buang wafers solar...(lawatan ni ntuk technician dan lecturer)


guna bas UNIMAS tapi kat dalam tu cuma ada 9 orang je~ kitorang kena amik orang kat Riverside Hotel tapi sampai je diorang kata tak nak sebab takut tertinggal flight...eh kenapa tak cakap awal2...


sampai je kat MEMC aku jumpa senior aku yang kerja kat situ...dalam buat lawatan pemprosesan aku sempat la borak-borak dengan senior aku tu~ (tak boleh amik gambar kat MEMC sebab tu memang polisi syarikat)


sebelum kitorang masuk kat plant (tempat pemprosesan) kitorang diberi taklimat serba sedikit tentang MEMC~ dan kitorang dikehendaki mengunakan safety shoe (telah disediakan oleh mereka)...kitorang di bahagikan kepada 2 group~ 


"WOW that room full of machine" perasaan takut tu tetiba je datang...hehehe..."banyak benda aku belaja kat sini" ekekekeke

Yearly maintenance


annyeong,


what is different between lathe machine and milling machine? haaaa, soalan ni khas ntuk bebudak mechanical engineering kalau ada yang bukan aliran yang berkaitan nak try jawab pun boleh...(ala macam la aku tak tau korang GOOGLE je kan)..ekekeke



ok rasanya dah berkurun aku tak mandi coolant, ni dah start balik dh TASK yang baru aku terima adalah menukar coolant atau lebih dikenali sebagai bendalir penyejuk...kenapa aku kata mandi pulak??...sebab memang komfem badan hanyir...


sebelum aku terima TASK tu memang aku dh di beritahu awal satu hari so aku pun prepare la baju spare ntuk kerja yang agak mengotorkan tu...ekekeke

Monday, 5 December 2011

Daily maintenance


annyeong,




wowowowowowowowowowowowowoowowowowowowoowowowowowo,


tak tau nak discribe how I feel right now...pernah dengar "pandai makan pandai la simpan"???


aku bukan la marah tapi dah guna machine tu tolong la kemaskan balik dan cuci la~


takpe2...biar pakcik (aku) tolong kemaskan atleast ada gak benda aku buat ntuk minggu ni~ mood rajin aku tetiba je datang hantu....ekekeke


rasanya berapa lama dah tak buang chip kat machine tu erk...???? bertimbun dah aku tengok~ ntah2 dah 10 generasi kot...GURAU JE LAHHHHHHHH~ nanti tak pasal2 aku kena tibai orang kat workshop unimas ni...ekekeke


dalam tengah aku mengemas mesin ada pulak student yang nak guna lab kat bawah...ahhh aku ni macam ubi kayu baru di cabut dari tanah....(kotor la)


bau besi takyah cakap la memang aku layak terima anugerah IRONMAN kot mana tidaknya badan aku berbau besi...haha...itulah penagan yang aku dapat daripada chip2 kat mesin lathe tu...ekekeke


yang penting student perlu di utamakan so aku jalankan tugas aku nasib baiklah ekperimen tu sekejap je so aku bergegas naik ke atas dan "OOOOOOOOOOOOOHHHHHH" mana datang student ramai kat lab ni bijak betul korang pas aku abis kemas mesin tu korang datang lap je ye~ kalau aku tahu aku tunggu korang dan cuci sama2...ha ha ha....

Troli dan Kehidupan??


annyeong,




hari hari ku di penuhi dengan aktiviti atau lebih tepat aku katakan TASK...belaja benda baru adalah misi utama bagi aku so buat pertama kalinya aku mengunakan alat welding~


mulanya kisah kami menemui troli yang sudah rosak dan tidak digunakan lagi di dalam bilik mesyuarat tetapi keadaan troli tersebut masih elok cuma kaki yang menyokongnya sudah bengkok~


akhirnya kami membawa troli tersebut ke workshop~ ekekekeke


dan troli yang rosak pun sudah menjadi baru...begitulah kehidupan manusia walaupun kita masing-masing mempunyai pengalaman pahit dalam hidup dan pernah membuat kesilapan kita masih berpeluang memperbaiki diri kita sendiri....renung-renungkan selamat beramal....ekekeke

Monday, 21 November 2011

I tak suka YOU...pleaseeeeeeeee lah~

Annyeong,


Ya aku mengistiharkan anugerah " I tak suka YOU " dimenangi oleh KESESAKAN DI BULATAN UiTM Kota Samarahan...inilah benda yang aku hadapi tiap tiap kali balik petang~kalau balik awal berkemungkinan takkan stuck kat sini tapi aku kena jaga student kat lab yang tengah buat FYP~ terkadang terfikir balik pukul 5.30? alang gilak bh mun mok aher aher sekali
 bila dah tersangat sakit hati aku pun memutuskan untuk pergi ke Tasik Desa Ilmu~ nasib baiklah cuaca petang tu elok je angin sepoi bahasa~ yang menyedihkan aku lepak sorang~ ahhh macam tak biasa la pulak~ (word pancing memancing nampak) HA HA HA
eh lupa pulak ni la kasut NIKE aku~ yang best pasal kasut ni ia GLOW IN THE DARK~ I bet korang tak kan jumpa lagi la kat kedai~ sbb masa aku beli this is the only ONE dan may be hanya satu-satu nya yang wujud di muka bumi ni~ kalu ade pn bukan design macam ni~ sbb tu aku memang aku tak pakai pun kasut ni tiap hari~ SAYANG SAMA DIA
kasut ni menyerap cahaya~ makin banyak cahaya yang diserap mkin terang la ia di tempat gelap~ nampak mustahilkan~ TIADA LED...cantik sangat bila tengok ia bercahaya dalam gelap~nanti aku upload pic tu~ petang kelmarin aku tak sempat amik~ lampu neon tak mampu membekalkan cukup tenaga so tunggu esok aku nak jemur di tengah padang pasir~ HA HA ye sayang ko serap la berapa banyak cahaya MATAHARI tu ye~ SEDOOOT SEDOOOT....ekekekeke

Friday, 18 November 2011

Hari hari kena rajin cari task

Annyeong,


ok kali ni aku nak cerita pasal mesin dan alat2 yang berkaitan dengan mechanical engineering~ ni sebahagian kecil je aku buat dalam 2 minggu ni~


inilah alat penyulingan air yang aku dan kawan aku kendalikan pada minggu lepas~ alat ini berfungsi untuk menyulingkan air dari paip~ alat ini agak senang dikendalikan just perlu sambungkan hos pada pili on kan suiz dan biarkan saja~ wap yang terhasil akan mengalir melalui hos kecil dan kita perlu menyediakan bekas tadahan untuk menyimpan air suling tersebut. tapi sebelum mengendalikan alait ini mestilah ikut procedure dan haruslah ada technician yang memantau
 selepas kita mendapatkan air suling tadi, air suling tadi kita gunakan untuk melakukan experiments dengan alat ini...alat ini dinamakan "WATER COOLONG TOWER"..aku nak terangkan panjang lebar pun komfem korang blurrr...kan...kan
 ok kat "WATER COOLONG TOWER" ada benda ni~ kat sini la bacaan akan di ambil dan student just masukan data tersebut dalam jadual experiment mereka~
 yang ni pulak salah satu favorite aku...lathe machine atau nama melayu nya mesin larik...ekekeke~walaupun agak lama aku tak mengendalikan mesin ni tapi aku masin ingat cara mengunakan nya~ mesin larik telah wujud sebelum abad yang ke-18 lagi~tua kan~ sekarang berevolusi dan pelbagai jenis di pasaran dari manual sehinggalah mesin larik CNC~ (computer numerical control)
ini pulak mesin untuk test kekuatan sesuatu material~ ari tu ada 22 group masuk lab...perghhh macam sardin pulak berpadat dalam tu~bising tak payah cakap la~ al maklum la student sem 1 semua tu~ tak nak marah2 mereka la~ diorang dah besar~ kn kn kn~

Saya dan mereka di FKM

Annyeong,








hari hari aku di FKM bersama mereka memang best tapi mereka akan meninggalkan aku seorang diri pada bulan Disember nanti~ wahhhh tinggal la aku seorang diri~






macam-macam benda kami orang buat di lab komputer bila tak ada student guna lab~ he he he~ ada yang ber-FB, Twitter, Dota, Command and Conquer, Needsforspeed Most Wanted...ala biasa la kan dah takde kerja bukan maksud nya kitorang whole time buat cmtu~ kami adalah kakitangan yang sangat berdedikasi...HA HA HA...tak percaya jom la tengok kitorang kat sini buat kerja ke tak~ =P





maintaining and monitoring

Annyeong peeps,



For too long
I had not visited my blog
how are you all?
FYI I am very busy during this two week
and the remaining 10 weeks for my busy time
and I'll be free like a bird flying



Every day I have to wake up early
My problem used to sleep late at night and difficult to wake up early in the morning
everyday after back home me felt too tired and decide just go sleep
That is why I do not have time to surf the Internet and visit my blog


I got a lot of new experience and meet new friends
they are very good and friendly with me
ok2~ everyday me and my friend maintaining, monitoring and sometime help/assist some student doing their experiments or workshop~


may be it sound easy but it requires good communication skills to interact with student
it was very challenging for me


p/s: tolong tampar palak aku ngengeh kelaka omputeh~ekekeke

Monday, 7 November 2011

Masalah timbul bila tak update dan tak peka~

Annyeong,


eh apa macam raya korang semalam??best tak??~
arini cuti umum tapi aku tak merasa cuti pun~ 
sebab??...sebab aku pagi tadi kena bangun awal~




ini la sebab mengapa aku awal2 pagi dh memecut~ dh siap smart abisssss!!! malam tadi sempat g mintak tolong kawan aku potong rambut~ macam bersemangat berkobar kobar kn~ tapi aku memang nervous la sebab aku perlu menyesuaikan diri dengan keadaan tempat yang baru~ memang aku tau ari ni cuti umum tapi kat surat yang aku terima dari college menyatakan aku melapor pada hari ini~ hu hu bila sampai je ternyata memang tak ada org~ so aku balik la so esok la aku g melapor diri~ harap2 semua nya berjalan lancar~ dan doakan aku dapat supervisor yang baik hati~


p/s: sempat tengok orang main golf pagi tadi~

Sunday, 6 November 2011

Kisah ku di Hari Raya Aidil Adha

Annyeong~

Baca Fatihah dulu~
ekekeke...dah ke?

Al-kisah...........

jam menunjukan tepat pukul 7
dan aku........


 masih di buai dek mimpi yang yang indah~ dengan suasana pagi yang sejuk aku teruskan berulit denagn selimut ku memanjakan diri~ tatkala ada juga menjenguk jam di telifon bimbit ku yang setia menemaniku masa tidur ku sejak dari dulu lagi~

DAN......beberapa minit kemudian~


aku di kejutkan dengan bunyi suara kecil memberi salam dan firasatku ini mengatakan sesuatu akan berlaku.....ternyata betul tekaan aku~ tidak semena mena pintu bilik aku di ketuk bagai nak roboh~ nak jugak aku menjerit tapi aku tau di sebalik pintu tu hanya budak kecik yang tak tau apa-apa~


hurmmm....ON THE SPOT aku bangun~ suara kecik dengan frekuensi tahap tinggi yang mampu memekakkan telinga aku ni~ tak cukup dengan teriakan suara dan dentuman di pintu aku sekali disiksa dengan bunyi wisel dari mulut si kecil tu....

memang SAH....dia....perkataan pertama keluar dari mulut aku pagi tu....MIA !!!!!!!!!! oOOOHHH MIA...!!!!!


buka je pintu tengok ada budak kecik dengan mulut bersenjatakan wisel~ huahua...tu la kazen aku MIA anak usu aku dan mereka memang suka main kat umh aku bila balik bercuti~ sebab aku suka layan karenah budak2 kot sbb tu mereka suka pegi main kat umah aku~


AWKWARD~!!!!!!!!! budak kecil yang tolong bangunkan aku tido dah tu tiup2 wisel sampai aku bangun bukak pintu~ waaaaaaaaaaaaaaaaaa~
MALU pn ada gak la mana tak nya budak kecik bangun awal dan dah siap mandi dan aku.......aku SEORANG YANG PEMALAS itu pun si MIA yang cakap....hu hu

aku pn bergegas la g mandi


dan kami layan MV sama-sama~ makan makan~ dan memang tak sah aku jadi mangsa buli budak kecik~ rambut ditarik, di tolak, jadi bahan lawak dan macam macam lagi lah~ tak pe laaa diorang budak lagi

dan siang pn melabuhkan tirai berakhirlah HARI RAYA AIDIL ADHA aku~

~TAMAT~

Hari Perayaan adalah Syurga Makanan

Annyeong~


Asalamualaikum~ lelaki melayu terakhir~ ekekeke
nak cita pasal makanan je ye~


Sayur campur


tadi pun kena marah amik pic ni~ hu hu


Rendang Ayam
Ketupat Instant~ agak malas nak buat manual anyam daun lagi~

Kuih
 ni je yang tinggal lain semua dh masok perut aku dh~ ekekeke

Agar- agar
 Mak aku tiap tiap perayaan tak miss buat agar-agar

ni la rupa agar agar tadi yang dah di potong~ 
jemput makan semua

nanti selepas ilustrasi dah siap aku update lagi k~ komik Raya Aidil Adha~

Saturday, 5 November 2011

Tatkala diambang menyambut Aidil Adha 2011

Annyeong~


ini la pulut panggang kalau yang tak tau tu~

YEAY!!! Raya~raya~ 


BERGUMBIRA~BERGUMBIRA


ketupat instant~malas la nak buat manual melipat daun buat bekas
Seronok~ sebab apa aku sukaaaaa sangat pasal hari perayaan? ~SEBAB makanan laaaaa~ aku suka makan dan makan dan makan~ 


tengah pikir ayam ni nak masak apa~


Bila hari perayaan la kami saudara mara akan berkumpul ramai-ramai~ dan yang paling best mak aku akan masak SPECIAL tau~ aku sangat suka masakan mak aku~ mak aku pandai masak~ dulu2 masa aku kecik-kecik dulu aku masih ingat mak aku selalu ikut pertandingan memasak kat kampung~ dan selalu gak dapat num SATU~ woot~woot~


ni pulak itik yang tgh diperap~masak lada hitam


tapi kan kitaorang tak ada adik beradik pempuan~ kesihan mak aku tak ada orang yang akan mewarisi bakat masakan mak~ aku pandai masak walaupun aku ni lelaki sejati tapi aku punya sikap sangat malas (~dh lumrah semulajadi perangai lelaki~)


ni pulak kacang yang tgh di panggang nak buat kuah satay


Ahhh~aku mula mengarut luar dari topik nampak nya~ btw aku nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL ADHA @ HARI RAYA KORBAN~