Click Me

Falling leaves

Annyeong

Hello Chingoo~welcome to my blog~happy reading~

Pengumuman

Cakap Sambil Senyum

mitsu sayang semua yang sudi membaca blog ni..kita kawan sampai mati =_="

Total Pageviews

Likes

nuffnang2

Friday, 30 March 2012

Masa kecik-kecik dulu

Annyeong,


Salam semua...


Selamat berhujung minggu hari ni dah sabtu dan jam menunjukkan jam 1.15 am..aku blom tido lagi sebab tengah menyiapkan benda alah yang dok tertangguh 3 bulan dan sempat jugak mencuri masa sibuk dengan berkarya...aku ni dh jadi anti-sosial balik dah dok terperap lam bilik buat kerja sendiri


Dalam sibuk menaip dan mengemaskini kerja aku tetiba aku terkenang masa zaman aku kecik kecik dulu bila tiba SABTU-day dan AHAD-day aku lah antara adik beradik yang akan bangun awal dan tujuan utama sebab nak tengok kartun kegemaran yang main kat TV tu...masa tu peymes DRAGON BALL...sampaikan cerita SAILORMOON pun aku tgok...terkadang malu gak nak mengaku kan tengok SAILORMOON kn...korang pn sama jugak kn...ekeke


Masa tu memang tak boleh diganggu sebab tengah FOKUS melekat je biji mata kat TV tu (alangkah masa ke-fokus-an tu dapat di apply masa belaja)...Mak selalu marah suruh g mandi pun buat-buat tak dengar..oh derhakanya aku dulu sebab aku yang paling kuat melawan..


Kalau dibandingkan dengan masa sekarang bebudak now-a-day bila berhujung minggu takyah nak cakap la kalau matahari tak atas kepala memang masih membuta lebih-lebih lagi kalau hujan dari pagi sampai ke petang dah macam beruang BERHIBERNASI pulak lena tak ingat dunia


p/s: aku dulu dan sekarang memang jauh berbeza =_="

Thursday, 29 March 2012

Si kecik di pagi hari

Annyeong


Salam semua....


tap..tap...tap...keyboard ni menyampah dengan jari jemari mitsu yang tak henti-henti dok tekan je dari malam tadi...eh2...jangan la diharap rosak ye kerja masih banyak melambak ni...ni baru ada masa free...(konon la busy sangat hakikat baru habis tgok movie tadi)


Bangun pagi tadi aku terus kuar rumah...kuar umah bukan kuar gi jejalan ye...saja nak amik angin pagi akibat lama bertapa di dalam bilik...ha ha...bertapa tu bukan ala-ala orang bersilat zaman dulu kala tapi bertapa menaip benda yang tertangguh tiga bulan...


saja nak share si kecik ni yang aku jumpa pagi tadi merangkap teman baru aku...forever alone...ha ha

ni amik guna kamera handphone je...ini bukan macro tau...nak tau apa itu macro jom terjah Macro dari kawan Mitsu seorang blogger bernama WAN HAZEL dan nak tgok hasil macro beliau klik SINI

Monday, 26 March 2012

Budaya Kriktikal

Annyeong,

Salam semua...rahsia ini bukan lagi rahsia kerana sepanjang pemerhatian aku yang dulu pernah menjadi seorang pelajar di sesebuah intitusi tempatan dan aku yakin ini berlaku di semua intitusi baik swasta mahupun awam..kebanyakkan pelajar memohon pinjaman untuk membiayai pelajaran mereka dan mesti korang perasan perubahan DRASTIK yang berlaku pada pelajar selepas mendapat duit pinjaman tersebut...

Paling ketara adalah HANDPHONE...YA, kenapa HANDPHONE...???...so aku akan bongkarkan rahsia yang dah lama terbuku dalam sejarah dunia ini...ekekekekeke

HANDHONE sangat berguna masa Test and Mid-term...yang best dapat tangkap gambar note2 tu...dah macam buku la pulak dah aku tgok telipon bimbit tu....FINAL EXAM sorry la korang nak guna...HEH HEH...kawalan sangat ketat....
 telifon adalah penyelamat keadaan..dulu item FEYMES mmg handphone,belakang kalkulator,TOYOL (nota kecik dari cebisan kertas)....kalau sekarang mungkin ada yang guna IPAD kot or guna GALAXY Tab kot...HA HA HA...

P/S : sekadar pengkongsian bukan nak mengajar korang meniru...jujur lah pada diri sendiri...salam

Sunday, 25 March 2012

Smooth Draw 3

Annyeong,


Salam semua..saja aku nak share benda ni je...baru je download software ni..minat seni dari kecik tak pernah pudar walaupun dah tua bangka...ha ha ha...


nak guna benda alah ni tak susah tapi bagi aku sangat susah..tak pandai sangat bab lukis melukis digital ni



malu nak bagitau...aku amik masa 3 jam...kenapa 3 jam?? sebab pertama aku tak pandai guna benda alah ni sebab kedua aku bukannya melantak 24 jam depan lappy dan sebab ketiga tolak mandi makan minum lepak ngn kawan2 n main game...bahagi tolak tambah darab masa semua tu jadilah 3 jam...HE HE HE






kalau yakin pada diri sendiri macam ni la hasilnya..art orang lain lagi cantik...aku ni setakat mencuba bakat sendiri je

Wednesday, 21 March 2012

Tatkala ke-BUSY-an

Annyeong,


Salam semua...hari ni sangat busy menaip report yang baru selangkah bayi...bila dah menghadap lappy perkara pertama jeguk twitter pastu Blogwalking kejap pastu Tumblr dan terakhir sekali FB...adoiiii..ni la masalahnya terpenjara di alam sosial network macam takda LIFE kn aku ni...


Dengan rajin nya aku...CHEWAHHHHH..membantu mak aku kat dapur...maklum la aku ni mana ada adik beradik pempuan...semua hero-hero...so bakat memasak tu kitorang yang serap semua...HUAHUAHUA..dari kecik dah kitorang dididik wat keja umah (bukan keja skolah ye)...contoh yang pernah aku buat seperti memcuci pinggan, melipat baju, menyapu sampah, mencuci baju, hantar adik ke skolah,masak dan paling best buat kuih dan biskut bila menjelang raya...so kiranya aku ni SUPERMAN yang mampu membuat kerja ala ala multi-tasking tanpa sebarang masalah...


Sejak dua menjak usia semakin meningkat ni kan aku sifat pemalas aku semakin menjadi pulak..arini mak aku cuti sebab sickleave arini aku merajinkan diri kemas umah mencuci pinggan...TUNJUK RAJIN..So arini sempat menyiap dua kek..




Tuesday, 20 March 2012

Mana lebih penting??

Annyeong,


Salam semua baru ada masa terluang nak updated blog ni..Jam sekarang menunjukkan  1.14 am waktu tempatan..nak cerita pasal yang berlaku kelmarin, aku tak cukup tido dengan separuh sedar terpaksa ku gagahkan kudrat aku dan dua kaki ku melangkah kuat keluar dari bilik...dalam hati nak je aku memeluk erat bantal dan merasa pelukan selimut ku...ho~ho


Pagi-pagi lagi dikejutkan dengan suara bapak aku..dia cakap Mak aku demam so tolong hantarkan ke Klink..dengan selamba aku tido balik...masa tu pukul 7 am kot...dan bangun balik kul 8 am..ANAK DURHAKA...oh tidakkkkkk~!!!

Sepantas kilat aku g mandi dan berkemas terus start kereta..KERETA??...hampir sebulan tersadai sebab aku malas nak kuar..terkejut gak aku tgok dalam kereta ada KULAPOK...kantoi aku tak jaga kereta....alamak sebelum mak aku tgok baik aku lap dulu...Pesan bapak sebelum jalan check dulu apa yang patut dan start dulu enjin atleast 5 minit bagi enjin panas dulu...MASA oh MASA..Nak kejar masa sbb dah lambat takut kat klinik ramai orang..



Lepas pegi Klinik terus teman Mak pegi beli barang dapur...(sebenarnya beberapa hari sbelum ni aku tak tegur Mak sebab haritu dia bising2 kat aku) haaaaacccuuuhhhhhh~!!! mengata diri sendiri...JANGAN IKUT PERANGAI AKU..


Balik aku terus sambung siapkan report aku...(taip dua page terus stop)..tepat jam 5.00 pm aku terus cuci kereta..biar berkilat sikit..
Layan makan ROjak dulu sebelum cuci kereta ho~ho


P/s: KORANG MESTI HORMAT ORANG TUA TERUTAMA MAK BAPAK KORANG DAN JANGAN MALAS DAN TIDO JE..APA YANG LEBIH PENTING??KELUARGA DAN TANGGUNGJAWAB SEBAGAI ANAK..(ketuk kepala sendiri report baru siap selangkah bayi)

Thursday, 15 March 2012

Jalan Jalan Waterfront Kuching

Annyeong,


Salam untuk semua...entry ni aku nak share pic masa aku kuar jalan dengan kazen aku aritu...(sebenarnya dah 3 bulan lepas kot) haha...ntah la aku ni rasa ber-blog ni umpama Time Machine pulak...mana tak nya asyik nak cerita pasal benda yang dah lepas lepas je...sebenarnya yang sekarang ni aku tak ada benda aku nak share dan aktivti menarik untyk diceritakan pada korang..lagipun kan tak sempat nak update gak masa tu sebab REASONFEYMESAKU "internet baru je bayar" muahahaha


Nak share pic yang cambest je ea...pic yang tak AWESOME aku tak nak upload...bajet retis pulak.. FYI semua pic ni diambil menggunakan DSLR NIKON iaitu kazen aku..






Burung Kenyalang melambangkan Sarawak


antara bangunan lama di sini..mungkin juga salah satu tarikan pelancong





hujung minggu ramai orang lepak kat waterfront terutama hari sabtu...hari remaja (dating la tu)

Dewan Undangan Negeri SARAWAK


boleh dikatakan banggunan tua dan menyimpan rahsianya tersendiri

pernah berlaku kebakaran disini

bangunan lama menjadi tarikan

sungai sarawak masih elok blom tercemar lagi




model of the year

kat seberang waterfront kuching kitotang naik perahu der

muka tak boleh blah

student mana ntah interframe ni...haha

malam kunjung tiba
tgh baca doa...kot...hehe


tgh menunggu makanan

dah nak gelap dah..macam nak hujan je

Ikan Pari Bakar...SEDAP

kazen aku aritu dia belanja...Terima Kasih

cantik pemandangan waterfront kuching waktu malam

tengok kat belakang tu pelancong luar negara pun main kat sini

tempat kitorang makan berdepan dengan sungai sarawak

muka serius siot


p/s: semua gambar diambil disekitar Tebingan Sungai Sarawak

Wednesday, 14 March 2012

Bongkak Bahasa untuk GAMERS

Annyeong,


Kali ni aku nak share realiti yang berlaku kat bebudak sekarang..mungkin tidak berlaku pada pergaulan biasa tetapi ini selalu berlaku pada GAMERS semua (aku jarang buka game)...TRUST ME ini memamg berlaku dan kekadang agak merimaskan...aku nak tanya soalan bonus la ea..Bahasa Kebangsaan kita apa ea??...bebudak tadika pun tau jawapan...betol tak??
nak main game boleh tapi solat jangan lupa dan lalai kewajipan


aku ni bukan la nak marah la, tapi kn majoriti yang main game online contoh DOTA, diorang main kat room malaysia...so korang dah dapat agak dah kan maksud aku...sebelum tu aku nak mintak maaf la...hampir kesemua jugak la semua player bongkak bahasa..hampir semua ok...bukan majoriti...mintak maaf bebanyak kalau terasa..
tgok la carta kemenangan ni...adik aku 1st and aku 2nd the best...hehe


salah ke guna bahasa kebangsaan??aku rasa tak pun kan...aku pernah masok room game negara lain..dan MAJORITI....diulangi sekali lagi MAJORITI player guna bahasa ibunda/kebangsaan mereka dalam pergaulan...so?? TEPUK DADA TANYA SELERA...


next entry aku wat entry pasal bahasa kesat pulak...alahai gamers bergelumang hidup dengan kata-kata kesat dan aku ni kena tempias pulak walaupun aku tak camtu...nak quit main game lah... =_="




p/s: **(nak speaking boleh tapi bahasa tu elok sikit...ni langsung aku tak paham diorang cakap apa kalau broken tu aku boleh terima lagi ni tidak langsung sepatah haram aku tak tau)

Tuesday, 13 March 2012

Snap...cak cak cak

Annyeong,

Ni saja nak share some of the pic yang kitorang pegi jalan petang-petang dan menagkap gambar..dah lama sangat aku dok terperuk kat umah dah tak kuar...bila ada orang sound aku terus on...ni pic kalau tak silap 2 bulan lepas kot...sebab baru masukan kat blog, internet baru je bayar bulan lepas...muahahahaha...so ni link2 blog kawan aku so sila usha diorang k Wan Hazel Uncel Bengy Kawazoe

So this is some of pic yang kitorang amik...thank kepada mereka yang sudi snap pic aku...haha

pelbagai macam karenah kitorang aritu nak cerita detail sangat tak cukup satu hari menaip ni...panjag sangat nanti lenguh jugak korang baca nanti...haha...so pendek je ea..kita tengok gambar je...gambar tu ibarat sesuatu yang menangkap sesuatu memori yang tidak pernah tua kan...biarlah gambar yang menceritakan semua...chewahhh kata-kata tak boleh blah...(muntah bangkai kot kalau korang baca dengan emosi shaduuuu) hehehe
kitorang sangat sempoi pakai selipar je..haha...aritu kitorang terjumpa gelanggang basketball..masa tu aku mata aku jiwa aku terpegun la sebab lama tak main basketball...so kitorang stop sekejap dan berlaku lah peperangan...eh silap...pertandingan...haha...siapa dapat berpaut pada ring tu dia juara...so dengan ketinggian aku tu nampak tidak mustahil dan aku mampu, tetapi nya aku gagal ( mungkin aku ni berat sangat kot) dan Wan Hazel telah mendominasi kejuaraan aritu...aku ter-sangat JELES doe..huhu..apesal aku tak dapat eh..I am taller among them all...hehe...
 nak upload semua pic tapi line slow...so aku upload yang lain kat entry lain ok..hehe