Click Me

Falling leaves

Annyeong

Hello Chingoo~welcome to my blog~happy reading~

Pengumuman

Cakap Sambil Senyum

mitsu sayang semua yang sudi membaca blog ni..kita kawan sampai mati =_="

Total Pageviews

Likes

nuffnang2

Tuesday, 6 December 2011

Firedrill


annyeong,




Kring...kring...kring...eh macam karangan bebudak sekolah la pulak...fire drill tapi......aku tengok hujan lebat kat luar tu~


ramai pulak staf dan student keluar dari FK....lecturer pun ada gak...ahh sempat lagi aku tukar baju~ laaa student pempuan tengok pulak..."SORRY tak sengaja" aku pun bergegas la keluar dari workshop...


kuar je tengok ada pegawai bomba tengah tunggu kat parking lot...eh macam serius je...setelah taklimat dan pegawai tersebut memperkenalkan diri rupa nya mereka dari Bomba kota samarahan yang membuat lawatan kejutan....aku tak pasti sebab apa sebab aku asyik mengambil gambar...


wah ramai betol student...tapi hari2 aku turun tak pernah nampak pun batang hidung korang ea...MALU siot...aku sembunyi belakang orang je~ ekekekeke....hujan makin lebat dan aku pun pening kepala....LOLX

Salah sendiri


annyeong,


wuwuwuwuwuwuwuwu....congek kali jak bunyi...entry tok agak merapu...madah awal...iboh ingga iboh manas


haha...aku nak klaka bahasa serawak jak ho...yah dah nama eksen gilak ya la jadi camtok...eksen gine ya bah? eksen sik mok ngekot pre-caution sebelom makei mesin ya bah...


kenak lah??...sebab tangan aku bebei/bisak/rumbak/lukak...mana kata korang lah mok describe gne...nti aku berjaku ndak nemu korang kelak....sorry mun bahasa Iban aku salah ho~ aku tauk sikit2 jak....ekekeke


udah gik ngarut/ngenjen ho~ yala tek madah tek nak tangan aku berdarah sehari hari sik berenti renti~ ndak ku tauk gne nak mesen gik~ dah di berik handy plaster gik juak nya kuar melileh kuar~ bongok kali nak...kenja kali nak...ekekeke...


arum tok 2 igek cincin jed aku pecah...dah ya warna merah juak...dan di sebabkan oleh mesin yang sama...nakpa la nasib aku...tinggal nok warna hitam gik tinggal eh~


alu sik rugged gik~ hua hua hua (~_~)"

Bilik Misteri di FKM??


Annyeong,


tik tok tik tok...haaa teka la~ aku tau korang pikir jam kan...bukan la nak kira masa balik tapi ni aku nak cerita pasal bilik misteri di FKM~ kenapa pulak aku kata misteri sebab student pun tak tahu apa kat dalam bilik tu~


tik tok tik tok...ekeke...lama gak aku tak pengang kayu panjang ni...sabar2 sebelum memulakan game kena la cuci dulu table ni...aku tak nak cakap la seram pun ada jugak aku tengok bilik tu...mana tak nya sarang labah2 debu dan tahi burung ahhh kenapa la bilik riadah ni di biarkan sebegini rupa...SAYANG BETULL~


aku dan kawan aku tolong kemaskan bilik tu sebab tu la syarat kalu nak guna bilik tu...tapi kitorang cuci table tu je~ opsss KANTOI..so kitoang bukan meng-ular OK~!!!! ni masa rehat tengah hari~


nampaknya dalam banyak game tu aku je menang~ aku kalah pun sebab aku termasuk 8 ball...hahaha...maklum la bila rabun nak aim ball pun tak betul dah...hahaha

Industrial Visit MEMC


annyeong,




mintak full name pastu IC number??eh ntuk apa pulak?


laaa....rupanya daftar ntuk industrial visit kat MEMC....MEMC tu pulak apa? tanya la pakcik GOOGLE korang...yang aku tau diorang buang wafers solar...(lawatan ni ntuk technician dan lecturer)


guna bas UNIMAS tapi kat dalam tu cuma ada 9 orang je~ kitorang kena amik orang kat Riverside Hotel tapi sampai je diorang kata tak nak sebab takut tertinggal flight...eh kenapa tak cakap awal2...


sampai je kat MEMC aku jumpa senior aku yang kerja kat situ...dalam buat lawatan pemprosesan aku sempat la borak-borak dengan senior aku tu~ (tak boleh amik gambar kat MEMC sebab tu memang polisi syarikat)


sebelum kitorang masuk kat plant (tempat pemprosesan) kitorang diberi taklimat serba sedikit tentang MEMC~ dan kitorang dikehendaki mengunakan safety shoe (telah disediakan oleh mereka)...kitorang di bahagikan kepada 2 group~ 


"WOW that room full of machine" perasaan takut tu tetiba je datang...hehehe..."banyak benda aku belaja kat sini" ekekekeke

Yearly maintenance


annyeong,


what is different between lathe machine and milling machine? haaaa, soalan ni khas ntuk bebudak mechanical engineering kalau ada yang bukan aliran yang berkaitan nak try jawab pun boleh...(ala macam la aku tak tau korang GOOGLE je kan)..ekekeke



ok rasanya dah berkurun aku tak mandi coolant, ni dah start balik dh TASK yang baru aku terima adalah menukar coolant atau lebih dikenali sebagai bendalir penyejuk...kenapa aku kata mandi pulak??...sebab memang komfem badan hanyir...


sebelum aku terima TASK tu memang aku dh di beritahu awal satu hari so aku pun prepare la baju spare ntuk kerja yang agak mengotorkan tu...ekekeke

Monday, 5 December 2011

Daily maintenance


annyeong,




wowowowowowowowowowowowowoowowowowowowoowowowowowo,


tak tau nak discribe how I feel right now...pernah dengar "pandai makan pandai la simpan"???


aku bukan la marah tapi dah guna machine tu tolong la kemaskan balik dan cuci la~


takpe2...biar pakcik (aku) tolong kemaskan atleast ada gak benda aku buat ntuk minggu ni~ mood rajin aku tetiba je datang hantu....ekekeke


rasanya berapa lama dah tak buang chip kat machine tu erk...???? bertimbun dah aku tengok~ ntah2 dah 10 generasi kot...GURAU JE LAHHHHHHHH~ nanti tak pasal2 aku kena tibai orang kat workshop unimas ni...ekekeke


dalam tengah aku mengemas mesin ada pulak student yang nak guna lab kat bawah...ahhh aku ni macam ubi kayu baru di cabut dari tanah....(kotor la)


bau besi takyah cakap la memang aku layak terima anugerah IRONMAN kot mana tidaknya badan aku berbau besi...haha...itulah penagan yang aku dapat daripada chip2 kat mesin lathe tu...ekekeke


yang penting student perlu di utamakan so aku jalankan tugas aku nasib baiklah ekperimen tu sekejap je so aku bergegas naik ke atas dan "OOOOOOOOOOOOOHHHHHH" mana datang student ramai kat lab ni bijak betul korang pas aku abis kemas mesin tu korang datang lap je ye~ kalau aku tahu aku tunggu korang dan cuci sama2...ha ha ha....

Troli dan Kehidupan??


annyeong,




hari hari ku di penuhi dengan aktiviti atau lebih tepat aku katakan TASK...belaja benda baru adalah misi utama bagi aku so buat pertama kalinya aku mengunakan alat welding~


mulanya kisah kami menemui troli yang sudah rosak dan tidak digunakan lagi di dalam bilik mesyuarat tetapi keadaan troli tersebut masih elok cuma kaki yang menyokongnya sudah bengkok~


akhirnya kami membawa troli tersebut ke workshop~ ekekekeke


dan troli yang rosak pun sudah menjadi baru...begitulah kehidupan manusia walaupun kita masing-masing mempunyai pengalaman pahit dalam hidup dan pernah membuat kesilapan kita masih berpeluang memperbaiki diri kita sendiri....renung-renungkan selamat beramal....ekekeke