Click Me

Falling leaves

Annyeong

Hello Chingoo~welcome to my blog~happy reading~

Pengumuman

Cakap Sambil Senyum

mitsu sayang semua yang sudi membaca blog ni..kita kawan sampai mati =_="

Total Pageviews

Likes

nuffnang2

Thursday, 21 March 2013

Apabila manusia berperangai pelik

Salam sejahtera semuanyaaaaa.....

Saja nak berkongsi perkara yang agak pelik bagi aku mungkin agak normal bagi sesetengah orang..kottt

Perkara simple kadang-kadang amat merumitkan..pernah x korang rasa perasaan macam tu?

Bila kita bercakap atau baru buka mulut dan orang yang kita nak bercakap tu cakap SHUT UP..

Bila kita ditanya mesti jawab, dan bila kita bertanya x di jawab dengan alasan jangan paksa orang jawab...

Bila kita minta penjelasan sesuatu perkara pulak dijawab pulak x ingat dengan selamba..

Bila kita diam boleh pulak menyakitkan hati..

Bila kita tunggu hampir satu jam x pa lagi boleh sabar tapi orang yang kita tggu tu masuk keta eh eh dia pulak yang buat muka pekasam terbalik pulak

Bila kita buat baik benda jahat jugak yang nampak yang baik tu kita buat x nampak dah...

Bila kita buat sesuatu perkara x pernah nk merunggut tapi org buat sebaliknya dengan kita..

Bila kita salah kita mengaku bila orang buat salah kita juga kena mengaku salah..

Bila kita senyum di pertikaikan kalau buat muka menyampah pulak lagi la kena marah..

Bila kita betul - betul penat kita kena cakap kita ni gedik tapi bila orang tu penat lesen dia la tu ntuk marah dan buat sesuka hati..

Bila kita call n msg susah nak jawab tapi bila orang tu kol kita pulak mesti jawab dan balas kalau x boleh jadi perang..

Bila mintak pendapat kita tapi pendapat kita di perlekehkan jadi kenapa minta pendapat..

Bila kita diperlukan kita x pernah menolak atau merunggut tapi bila perlukan orang amboi diabaikan

Bila perlu manis macam gula sepaket bila x perlu macam asam jawa seguni..

Bila terlalu menjaga hati ramai orang akan terabai orang yang rapat..

Bila suka dipuji akan membangga diri dan bila ramai mendampingi akan murah harga diri..

Bila berasa diri mampu mengawal orang mula riak dan bertindak kurang bijak dihadapan orang..

Bila meletus rasa ketidakpuashati dan makan dia hinggap la tgn dan kaki di badan mangsa...astaga!!! Adui sakit tau x? (tetiba aku perasan rasa sakit)

Sebenarnya orang seperti ini sedang bercelaru otaknya dan jiwanya memberontak berperang dengan dirinya sendiri dan menjadikan orang terdekat jadi mangsa atau kambing hitamnya kerana takut pada bayangan diri sendiri. Golongan ini sebenarnya menyakitkan hati mereka sendiri. Selagi tiada pertikaian berlaku atau lebih sopan boleh diklasifikasikan sesi soal jawab (bertekak la tu) memang tidak akan nampak rasa kepuasan hati itu. Kita semua mempunyai kisah silam dan sejarah kita sendiri tapi cuba belajar menerima diri dan orang yang menerima diri kita dengan penuh rasa keterbukaan dua pihak bukan mengamalkan sikap menerima sahaja tanpa memberi. Di sebabkan itu ramai yang akan berputus asa di pertengahan jalan kerana reflek dari sikap mereka sendiri dan ketakutan yang teramat sangat kerana risau akan mendapat balasan diatas layanan buruk mereka berikan pada orang disekeliling dan sikap terlalu berhati hati ini membunuh mereka sendiri dan akan terus menyiksa diri mereka sendiri. Dan mereka ini mudah tersungkur juga mencari keseronokan sementara sehingga tiada lagi insan yang sanggup menerima orang seperti ini lagi didunia jika ada pun mungkin insan yang kurang mental dan tolol sahaja. Sampai bila ingin menanggisi penyesalan diri dek kerana silap sendiri mengabaikan orang disisi. Setakat mana kemampuan untuk menahan kebenaran dengan perilaku innocent yg x sudah sehingga menyebabkan kehampaan yang mendalam dlm diri insan lain dan mungkin tercipta dendam sehingga diri sendiri menjadi korban dan mangsa akibat perbuatan sendiri menempah masalah. Persoalannya disini lagi setakat manakah mereka menerima kita?..Dan apabila manusia berperangai pelik kisahnya bermula x pernah sudah tanpa perngakhiran...

Sekian Terima Kasih




Wednesday, 20 March 2013

Hariku semalam

Salam semua..

Masih terasa pening kepala ni sebab semalam kurang tido dan kesejukan. Malam semalam terasa agak kesunyian so aku pegi jejalan kat The Spring.

Duk lepak kat Old Town melayan nafsu makan sekejap Asam Laksa dan White Milk Tea. Pastu saja memenatkan kaki main game dance sebab jam masa tu 9 pm movie yang aku nk tgok jam 10.25 pm.

Balik jam 12.59..mengantuk betul menguap sepanjang jalan jadi aku drive 60 kmj ja..
OZ THE GREAT & POWER

Sekian Terima Kasih

Saturday, 16 March 2013

Hati, hati-hati

Hati,
kenapa mudah rapuh
kenapa mudah berubah
kenapa mudah sakit
kenapa mudah pedih

Hati,
walaupun kecik dan terpencil
walaupun nampak mudah
walaupun keras
walaupun kuat
tetap terluka

Hati.
mudah tersentuh
mudah mengharap
mudah terangsang
mudah membuat orang terjatuh

Wahai empunya hati jika engkau masih peduli tentang rasa ini kuatkanlah walaupun kata-kata hina dan menghampakan pernah ditaburkan

Melewati perjalanan hidup dengan membawa hati yang hiba membuat seumur hidup sengsara..

Sekian Terima Kasih